Topkapning af KÆMPE bøg for Søren Vester

Moviestar for en dag

Opgave: Topkapning af risikotræ
Tidspunkt: 2021
Kunde: Søren Vester, Thise
Ansvarlig skovfoged: Martin Viborg

I foråret 2021 blev vi kontaktet af Søren Vester, Thise, der havde opdaget at hans elskede næsten 100 år gamle bøgetræ, var angrebet af Kæmpe-knippesporesvamp (læs mere om svampen her) der er en stærkt patogen svamp, der dræber træets rødder – og dermed gør at træet er i overhængende fare for at vælte. Da træet, i forvejen hældede ind over huset og stod stært eksponeret for vestenvinden (der er meget fremherskende i det åbne land på Salling…), så var sagen klar – træet skulle fældes. Da Søren som bekendt, er TV-mand og i øvrigt ret glad for sin have, så blev træets dødsdom, startskuddet til en ny TV-serie på DR, ‘Søren Vesters Have’ som vi pludselig fik lov at spille en rolle i, da hele opgaven blev foreviget og vist på TV i bedste sendetid…
Afsnittet og vores indsats kan ses på DRs hjemmeside her: Søren Vester Have “Blomsterbuket og store maskiner” – vi starter 8 min. og 40 sek. inde i afsnittet

Det startede med et skovhegn…

Egentligt startede vi et helt andet sted, idet vi i sommeren 2020 blev ringet op af Søren, der havde hørt at skulle man have lavet en indhegning, så var det noget vi kunne hjælpe med – for som han sagde “nu, var han altså træt af at hente den hund ovre ved naboen…”. Derfor fik vi opgaven med at sætte et skovhegn rundt om grunden i Thise – hegnet gav i øvrigt anledning til et væddemål mellem Martin og Søren, det kan der læses om her.

Eksperter blev hidkaldt

Da Søren kontaktede os, var dommen sådan set afsagt, idet Søren selv havde konstateret frugtlegemer fra en stor svamp, ved foden af stammen. Derfor, blev Iben Thomsen, svampeekspert fra Københavns Universitet blevet kontaktet og dommen var klar – det var Kæmpe-knippesporesvamp, der er en patogen svamp, som et træ ikke overlever. Således, blev vi blot kontaktet for at agere bødler ved at fælde denne kæmpe – dog var det ikke bare almindelig fældning, opgaven skulle løses ved topkapning af det majestætiske træ.

Vores skovarbejder, Asger, i gang med at opskære nogle af de “mindre” grene…

Ikke bare et men to træer

Martin tog en tur til Thise og kiggede på opgaven, der viste sig at omfatte to store bøgetræer. Vi kunne hurtigt konstatere, at “det æ bare nå’et man så’en lie gør” idet specielt den store bøg, stod med en kraftig hældning indover stuehuset. Således, var en alm. fældning fra jorden udelukket. Bedste og sikreste løsning, var derfor topkapning med en kranmonteret sav. Således, blev planen at der blev lagt køreplader fra gårdspladsen, hele vejen om i haven, hvor vi stillede med en lastbil m. kran, en traktormonteret flishugger og to skovarbejdere.
Søren lavede så den plan, at der helt sikkert kunne komme noget godt TV ud af den operation, hvorfor det meget passende kunne blive til en del af hans nye haveprogram på DR, “Vesters Have”

De bedste hold til opgaven

Til opgaven, samlede vi det bedste hold af vores samarbejder, med erfaring og udstyr til at løse sådan en kompliceret opgave. Således kom Klaus med sin kran, Mikkel sad på flishuggeren og vores skovarbejder Asger blev “savfører” med god hjælp fra vores elev Peter. Sammen med naboer, Sørens familie og et helt TV-hold, så var der mere end nok at se til. I sig selv, er det en farlig og kompliceret sag at fælde risikotræer, men at lave topkapning, mens det skal foreviges på TV, så er der da lidt mere spænding på…!

Pizza og øl i orangeriet

Inden var fældet arrangerede Søren en konkurrence – hvor gammelt var træet? Søren vandt selv, for han vidste at træet var plantet da præstegården blev bygget (Søren bor på den gamle præstegård) i 1884, så træet var 137 år gammel og i øvrigt over 4 meter i omkreds!

Som det fremgår at udsendelsen, så gik alt heldigvis godt og efter en lang dag, med både spænding og grin blev hele holdet budt på øl og pizza i Sørens orangeri (som der jo også er lavet TV om). En sjov, og lidt anderledes opgave – som jo også i den grad havde et alvors element i sig, for det træ havde ikke langt tid igen og skulle det være væltet ned i huset, så havde været livsfarligt!