Udbredelse
Japanske lærk har et relativt småt naturligt udbredelsesområde, og populationen var egentligt primært knyttet til skove i den tempererede klimazone i Japan. Populationen har været koncentreret på hovedøen Honshu, hvor blandt andet byen Tokyo ligger. Her danner den ofte skov med forskellige arter af gran og fyr.
Japansk lærk har længe været dyrket i Danmark på grund af dens enorme vækstkræft og resistens mod lærkekræft. Lærkekræft havde før i tiden forvoldt problemer i bevoksninger af europæisk lærk.
Japansk lærk blev i slutningen af 1800-tallet indført som alternativ til den europæiske lærk.
I dag anvendes primært Hybridlærk, som er en krydsning mellem europæisk og japansk lærk. Hybridlærk forener den japanske lærks resistens mod lærkekræft med den europæiske lærk bedre form. Hybridlærk kan ses i stort set hele Danmark, hvor den er særligt anvendt i produktionsskovbruget.
Udseende
Japansk lærk bliver et stort nåletræ på op til 30-35 meter i højden. Barken er gråbrunlig.
Alle tre lærkearter får små kogler, som i starten er grønne, og som senere bliver brune.
Noget særligt karakteristisk ved lærkearterne, i forhold til mange andre nåletræsarter er, at de i efteråret smider nålene. Lærk er altså løvfældende.
En anden særlig ting ved lærken er, at nålene sidder i kranse.
Vækst
Japansk lærk vokser godt på en bred vifte af jordbunde, men vokser ikke på meget grundvandspåvirkede jorde, eller hvor jorden er for kompakt og iltfattig.
Lærk skades sjældent af tørke og frost.
Den japanske lærk er ofte mere grov-kvistet, med let blålige nåle. Japansk lærk er den af lærkearterne, der egner sig bedst til prydformål.
Problemet med japansk lærk er, at den ofte har større knaster i veddet end de andre lærkearter, hvilket ikke er optimalt i produktionen af tømmereffekter. Desuden er japansk lærk mere følsom overfor tørke, hvilket også giver den udfordringer i sensommeren.
Anvendelse
Hos Proviido Skov & Natur anvender vi fra tid til anden japansk lærk. Japansk lærk egner sig særlig godt som indblandingsart i løvtræsbevoksninger, hvor den bidrager med flotte farver.
Hos Proviido Skov & Natur anvender vi også ofte lærk som såkaldt ”ammetræ”, her er det dog oftest hybridlærk der anvendes.
Ammetræets funktion er at vokse hurtigt op og skabe et skovklima, så andre langsommere og mere udsatte arter får hjælp.
Lærk egner sig også særligt godt til efterbedring i mangelfulde bøgebevoksninger, hvor den sammen med bøg, kan opnå god kvalitet og dimension.
Biodiversitet og klima
Lærkearterne forventes at imødegå klimaændringerne godt, med undtagelse af det scenarie, at der kommer lang og hård sensommertørke. Dette skyldes lærkens lange skudstrækning, som først afsluttes i august.
Lærketræerne har i Danmark mere end 200 forskellige arter af basidiesvampe og insekter tilknyttet.
Vidste du?
Lærketræ er gennem tiden blevet anvendt til blandt andet skibe, broer og udendørs beklædning.