Udbredelse
Kristtorn, eller “Almindelig Kristtorn” som den rettelig hedder, kaldes også for kristjørn. Den er naturligt udbredt i store dele af Vesteuropa samt i Anatolien, og er vidt udbredt i Danmark. Den forekommer hyppigst i skove langs Jyllands østkyst og omkring skovene ved Silkeborg.
Udseende
Kristtorn er en stedsegrøn busk, som bliver op mod 5-10 meter høj.
Navnet “krist-torn” henviser til “kristus” da man mener Jesus bar en krone af kristtjørn. Kristtjørn er let at genkede pga. af plantens sylespidse randtornede blade. Bladene er skinnende og nærmest læderagtige i deres udseende. Bladene bliver siddende året rundt, og de beholder deres mørkegrønne farve.
Barken er i starten grønlig og senere grålig.
Kristtorn får hvide blomster, som springer ud imellem maj og juni måned. Senere får planten røde bærlignende stenfrugter, som virkelig er et kendetegn for planten. Bærrene dukker op sidst på efteråret. Bærrene er dog giftige for mennesker.
Vækst
Kristtjørn vokser bedst på muld- og lerjorde, og gerne hvor der er gode mængder tilgængeligt vand.
Den vokser bedst i mildt kystklima, hvor temperatursvingningerne er lavere. Almindelig kristtorn vokser blandt andet på lysåbne overdrev, men er også en af de få arter der f.eks. kan vokse i skyggen under bøgetræer. Almindelig kristtorn er meget skyggetålende.
Anvendelse
Kristtjørn er hyppigt anvendt som have- og prydplante, men kan blandt andet også anvendes som indblanding i skovbryn, hvor den på de gode jorde kan bidrage med form og farve hele året rundt.
Vidste du?
Det var en krone af kristtorn, som Jesus efter sigende skulle have båret.
Kristtjørn bliver i folkemunde også blandt andet kaldt kristtidsel.
Kristtjørn bliver hyppigt anvendt i juledekorationer, kransebinding og påskedekorationer.