Udbredelse
Grandis er naturligt hjemmehørende i det nordvestlige Nordamerika, hvor populationen er koncentreret særligt om omkring Vancouver Island samt Washington State og Oregon.
Omkring midten af 1800-tallet blev grandis indført i Danmark, og er siden blevet en af de ikke hjemmehørende træarter der har vist mest potentiale under danske vækstvilkår.
Udseende
Grandis bliver et meget stort nåletræ, og visse provenienser når i sit hjemland dimensioner på op til 90 meter i højden. I Danmark kan man regne med at grandis bliver ca. 30 meter højde, men der er målt danske individer på op mod 50 meter i højden samt over 1 meter i diameter i brysthøjde.
Noget særligt karakteristik ved grandis er træets flade nåle, som hjælper til at kunne adskille grandis fra andre ædelgransarter. Grandis får nemlig meget flade toradede skud, hvor nålene sidder fladt overfor hinanden. Nålene dufter kraftigt, når man knækker dem.
Grandis for glat grålig bark med harpiksblære.
Vækst
I Danmark trives grandis på en bred vifte af jordbunde, og den stiller ikke store krav til hverken næring eller vandforsyning.
Grandis kan vokse på alt fra meget fattige jorde til selv helt stive lerjorde med masser af næring. Grandis vokser desuden på alt fra tør til meget grundvandspåvirket jord.
Grandis trives godt i det danske kystklima, hvor der ikke er for store temperatursvingninger. Grandis kan, som udpræget skyggetræart, få problemer med frost i foråret, hvis den står i f.eks. lavninger langt inde i landet.
Grandis er som mange andre graner følsom over for vind, men dette kan afhjælpes lidt ved korrekt dyrkning. Grandis har en utroligt kraftig vækst, og træet kan tillægge op mod 50 m3/ha i årlig tilvækst. Man støder nemt på eksemplarer der opnår højder på over 30 meter i løbet af ikke engang 50 år.
Det der gør, at grandis endnu ikke har vundet større indpas i det danske skovbrug, er formentlig veddets lave rumtæthed. Den store vækstkræft bidrager desværre med relativt lave styrkeegenskaber, som gør træet uegnet til konstruktionstræ i Danmark, hvor tømmer far Grandis oftest eksporteres. Dette problem kan muligvis afhjælpes med korrekt dyrkning.
Anvendelse
Hos Proviido Skov & Natur anvender vi ofte grandis som indblanding i nåletræsskovrejsninger. Ved anvendelsen som indblandingsart kan man også mindske en potentiel risiko for frostskade.
Den egner sig særligt godt på de fattigere jorde og på jorde med lavere mængder tilgængeligt vand end almindelig ædelgran. Grandis er derfor et stærkt supplement i skovrejsninger.
Vidste du?
Grandis bliver også ofte kaldet kæmpe ædelgran, men vi foretrækker det forstelige navn, “Grandis”.
Nålene på grandis er blandt nåletræerne de hurtigst omsættelige.
Grandis er sandsynligvis det hurtigst voksende nåletræsart i Danmark.
Grandis bliver også kaldt kæmpegran.
I gamle dage gik der rygter om at harpiks fra grandis skulle virke som afrodisia (muligvis en skovarbejder-skrøne…).