Udbredelse
Femhannet pil er udbredt i mere eller mindre hele Europa, hvor den primært ses i Nord- og Mellemeuropa. Femhannet pil findes også i Armenien, Georgien og Aserbajdsjan i Kaukasus og i Nordasien.
Udseende
Femhannet pil er en af de større danske pilearter, og den bliver mellem 6-10 meter høj. Femhannet pil skiller sig ud fra de andre pilearter på dens meget blanke blade, som er nærmest glinsende på oversiden. De blanke blade gør femhannet pil særligt flot at se på.
Femhannet pil får ligesom andre pilearter også såkaldte ”gæslinger”. Raklerne på femhannet pil er i starten iført en hvidlig pels, som senere bliver smidt. Den hvidlige pels er blandt andet med til at gøre raklerne særligt populære under kælenavnet ”gæslinger”.
Blomsterne dufter efter sigende af laurbær, og de har deres udspring omkring slutningen af maj. Til forskel fra nogle andre pilearter blomstrer femhannet pil efter løvspring. Femhannet pil bliver af samme grund kategoriseret som ”sommerpil”, hvor andre pilearter, som f.eks. seljepil, som blomstrer før løvspring, går under kategorien ”vårpil”.
Vækst
I Danmark vokser femhannet pil mere eller mindre i det meste af landet, dog med undtagelse af Vestjylland. Den vokser oftest på mere fugtige og næringsrige jorde, ved f.eks. vandløb, søbredder eller lignende.
Femhannet pil er særligt frost og vind tolerant, men kræver en del lys for at trives optimalt.
Anvendelse
Hos Proviido Skov & Natur planter vi primært femhannet pil i læhegn samt vildtplantninger og vildtremisser. Her er den god, da den kan beskæres efter behov. Den er desuden meget vejrbestandig, som er en god egenskab i læhegn. Den egner sig særligt godt på de mere fugtige jorde.
Biodiversitet og klima
Femhannet pil har stor betydning som pollen- og nektarleverandør til insekter, herunder bierne. Der er mere end 1000 forskellige arter af svampe og insekter tilknyttet de forskellige pilearter i Danmark.
Femhannet pil forventes ikke at bliver særligt påvirket af klimaændringerne.
Vidste du?
Barken fra femhannet pil har været anvendt til folkemedicin. Blandt andet på baggrund af det høje indhold af salicylsyre, som er den naturlige ækvivalent til acetylsalicylsyre, som findes i hovedpinepiller.