Udbredelse
Cypres, også kendt som Ædelcypres eller Lawsoncypres, er hjemmehørende i det sydvestlige Oregon samt det nordvestlige Californien. Ædelcypres vokser både få meter over havoverfladen, men også i op til 1.500 meters højde i dalene i Klamath-bjergene. Her ses den oftest langs vandløb. Det klarer sig bedst i den nordlige ende af sit naturlige udbredelsesområde.
Ædelcypres kom til Danmark omkring midten af 1800-tallet, hvor hovedformålet med importen var anvendelse i parker og haver, grundet artens meget dekorative udseende.
I dag kan ædelcypres ses i hele Danmark, og den har også fundet vej ind i skovbruget, hvor den blandt andet anvendes til klippegrønt.
Udseende
Ædelcypres er et stedsegrønt træ, som i Danmark bliver omkring 25 meter højt. I sit naturlige udbredelsesområder er der dog eksemplarer op ca. 61 m høje eller mere, med stammer på alt mellem 1,2-4 meter i diameter.
Barken på ædelcypres er rødbrun til let sølvbrun og lodret furet, hvilket tager til med alderen. Løvet er anlagt i lange, flade skud med et let fjeragtigt udseende. Farven er typisk grøn til blågrønlig. Bladene er skællignende, med smalle hvide aftegninger på undersiden. Særligt karakteristisk ved cypres er, at blade og skud afgiver en ret skarp duft, som nogen mener minder om persille.
Hunraklerne eller koglerne er kugleformede og ca. 7-14 millimeter i diameter. Koglerne er grønne i starten, men bliver efter modning i det tidlige efterår brune. Hanraklerne er 3-4 mm lange, mørkerøde, og de bliver brune efter pollenfrigivelse i det tidlige forår. Frøene falder hurtigt og kan flyde i vand, hvilket er effektivt, når man vokser langs vandløb og lignende.
En måde man kan skelne cypres fra thuja er blandt andet på træets topskud, som på cypres hænger og derved danner en C-form.
Vækst
Ædelcypres vokser bedst på næringsrige og våde jorde, og ses derfor sjældent på sandbunde. Desuden kræver arten store mængder vand, for at vokse optimalt.
Anvendelse
Hos Proviido Skov & Natur anvender vi fra tid til anden ædelcypres i vores skovrejsninger. Særligt i skovrejsninger på federe lerjord eller på grundvandpåvirkede jorde er ædelcypres en god indblandingsart. Ædelcypres bidrager med masser af herlighed på grund af dens form og farve.
Vidste du?
Ædelcypres indeholder store mængder æteriske olier, som virker frastødende på alt fra hjorte til møl og andre insekter. Derfor er skabe og lignende af cyprestræ gode til opbevaring af tøj.
Ædelcypressen tykke bark giver modstand mod f.eks. skovbrande, og ædelcypres kan faktisk overleve mildere skovbrande.