Alm. Hyld

Skovfogeden siger:

“Almindelig hyld er en plante med mange anvendelsesmuligheder. Den er god i skovbryn, hvor den bliver rigtig farvestrålende i foråret med store hvide blomster. Den dufter godt, og blomsterne og bær kan bruges til mange ting.”

Ole Ruhwald

Hyld har igennem tiden haft stor betydning for mennesker. I gamle dage troede man at et overnaturligt men venligt væsen ved navn Hyldemor havde taget bolig i hylden. Hvis man havde plantet en hyld ved sin bolig, passede Hyldemor på huset og beboerne. Sagnet tilskrev også, at hvis man havde fældet en hyld, skulle man plante en ny. Hyld kan blive op mod 100 år, men bliver aldrig særligt høj.

Udbredelse

Almindelig hyld er naturligt hjemmehørende i Danmark, i store dele af Europa, Nordamerika og endda i Anatolien. Hyld forekommer overalt i Danmark, og den etablerer sig ofte imellem andre buske og træer, hvor der er lys nok.

Almindelig hyld har en stor jordbundsamplitude, hvilket betyder at den kan vokse på de fleste jordbundtyper. Den ses dog oftest på mere næringsrige lokaliteter, og mindre på sandjord. Den tåler også at stå på fugtig jordbund, hvor andre arter kan blive udfordret.

Udseende

Almindelig hyld er en flerstammet busk, men optræder nogle gange også som små træer. Hyld når en højde på mellem 4 – 8 meter i løbet af sin levetid. I ungdommen er stamme og grene glatte, men med alderen bliver de stærkt furet med tydelige korkporer.
En af forskellene på alm. hyld og druehyld er farven på bærrene, der på alm. hyld er sorte, i modsætning til druehyld, hvor bærrene er røde.
Det der virkelig karakteriserer almindelig hyld, er dens flotte og velduftende blomster. Blomsterne optræder som skærme. Blomsterne er hyppigt anvendt til blandt andet saft, på grund af deres karakteristiske og gode smag. Blomsterne springer ud ca. midt i juni, og kan allerede her anvendes til saft.

Når blomsterne er blevet bestøvet, udvikler sig senere frugter, som kaldes hyldebær. Frugterne er ved umodenhed en smule giftige. De kan dog ved modenhed, omkring september, anvendes til blandt andet hyldebærsuppe og saft.

Man kan ikke spise blade og barken på almindelig hyld.

Anvendelse

Hos Proviido Skov & Natur planter vi primært almindelig hyld i skovbryn og læhegn, da den er en moderat lyskrævende, for optimal vækst. Hylden er særligt velegnet til netop plantninger i landskabet, da den er relativt stormtolerant og salttolerant.

Den plantes både fordi den er dyrkningssikker, og desuden også fordi den er utrolig flot, når den står med blomster.

Almindelig hyld er en udpræget pionerart og kendetegnes ved dens hurtige vækst. Desuden tåler den hård beskæring og kan nemt skyde op igen.

Utroligt mange, inklusiv os selv, er også henrykte over de mange anvendelsesmuligheder hyldetræet har. Det er dog ikke kun menneske der sætter pris på hyldens blomster og bær. Hyldebærrene er nemlig eftertragtet af den flotte stær.

Biodiversitet og klima

Almindelig hyld har sammen med druehyld over 100 forskellige arter af basidiesvampe og insekter tilknyttet. Den besøges hyppigt af både fuglen stær samt pollensamlende insekter. Den er derfor blandt andet god til bier.

Almindelig hyld forventes ikke at tage negativ skade af klimaændringerne.

Vidste du?

Almindelig hyld har en hvidlig ”skummarv” inde i grenene, som kan trykkes helt fladt mellem fingrene. Almindelig hyld danner blomster og senere frugter der kan anvendes til alverdens ting i køkkenet.

Almindelig hylds blomster og frugter indeholder mange aromastoffer som er kendt i gammel folkemedicin. Saften anses for at have en lindrende effekt på forkølelse.

I gamle dage troede man, at et væsen ved navn hyldemor fulgte med, når man plantede en hyld. Dette væsen mente man passede på ens bolig og husstand.

Kontakt os om dit planteprojekt

Standard kontaktformular til indsættelse i bunden af Produkter

Udfyld nedenstående informationer og bliv kontaktet til en uforpligtende snak om dit projekt.

  • Skriv gerne en kort besked om, hvad din henvendelse drejer sig om.
  • Ved indsendelse af kontaktformular, bekræfter du også at vi må kontakte dig om det specifikke emne siden omhandler. De kontaktinfo anvendes jf. persondatapolitik og vil ikke blive videresolgt eller brugt til anden marketing.
  • Hidden
Når du køber planter hos Proviido, får du planter af den bedste kvalitet fra danske planteskoler, samt råd og vejledning fra vores skovfogeder – kontakt os for en snak om dit planteprojekt.

Latinsk navn: Sambucus nigra
Hjemmehørende: Ja
Maks. højde: 8 Meter
Størrelse: Busk
Blomstring: Hvid blomstring i juni-juli
Høstfarve: Brun
Jordbund: Sandjord Muldjord Lerjord
X X
Dræningsforhold: Tør Veldrænet Fugtig
X X
Lysbehov: Fuld sol Halvskygge Dyb skygge
X X X
Giftig: Ja Nej
Spiselig: Ja Nej
Beskæringsvenlig: Ja Nej
Bivenlig: Ja Nej
Vindtolerance: Tolerant
Frosttolerance: Fuldt hårdfør
Salttolerance: Fuldt hårdfør