Topkapning

Et træ topkappes, når det ikke er muligt at fælde træet ved jorden – f.eks. på grund af manglende plads. Topkapning er en vanskelig disciplin og kræver både erfaring og håndelag. Udførslen af arbejdet er forbundet med en betydelig personlig sikkerhedsrisiko og bør derfor udføres af en professionel og uddannet topkapper. Vælger du at udføre opgaven selv, skal du derfor være ekstremt påpasselig.

Topkapning af træer i haver

Topkapning kan udføres på flere måder – ved klatring, fra en lift eller fra jorden med en stangsav. Når vi taler om topkapning, så tænker vi på fældning af et eller flere træer, fra toppen og ned. Som beskrevet, er det en besværlig og til tider farlig proces – men ikke desto mindre, så er topkapning og træfældning en af de opgaver vi sætter meget pris på. Vi har flere års erfaring med topkapning, og selv om vores primære fokus ligger på skov- og naturopgaver, så nyder vi når vi får lov til at komme ud og arbejde med saven.

Topkapning fra lift

 

På filmen ovenfor udføres topkapningen fra en lift. En lift kan være at foretrække, hvis adgangsforholdene er til det og hvis der er tale om store træer eller komplicerede opgaver. Liften har den fordel at man hurtigt kan manøvre rundt i og omkring træet – til gengæld er den relativ dyr i drift, da den oftest lejes på timebasis.

Topkapning ved klatring

Alternativt til en lift, kan opgaven udføres ved klatring. Ved simple opgaver vil klatring være den billigste løsning. Klatring stiller store krav til topkapperen. Dels kræver det en vis fysisk form (og naturligvis at man ikke har højdeskræk), men også et ekstremt fokus på sikkerhed – at kravle rundt i en trætop med en motorsav, er ikke at spøge med…!

Man skal være opmærksom på, at når der klatres i et træ i forbindelse med topkapning, så foregår det ved brug af sporer – metalpigge, monteret på støvlerne, som gør at topkapperen kan bevæge sig op ad stammen. Sporeren laver således nogle små sår på stammen, hvilket kan blive et problem, hvis træet ikke skal fældes, men blot beskæres. Sårene kan i så fald, give en del harpiskudflåd som kan løbe ned ad stammen. I værste fald, kan sårene være indfaldsvej for svampeinfektion og derved forringe træets sundhedstilstand, hvorfor beskæring ved klatring så vidt muligt bør undgås.

Heldigvis har vi erfaringen, og skulle uheldet være ude, så har vi naturligvis sikkerhedsudstyret i ordren – og en gyldig forsikring…

Ole, som er vores primære mand på topkapning har topkappet træer i adskillige år, så du kan trygt lade ham kravle op og starte saven.

Topkapning og fældning med kran

Foto: Kranen er igang med at topkappe et gammelt bøgetræ. I forgrunden ses en Kesla flishugger, skal til at neddele grene mv.

Ved store vanskelige træer, kan det være nødvendigt at anvende en kran til at løfte grene og stammer – eller endda at sikre at træet falder i den rigtige retning. Når der er en kran i spil, kræver det god og grundig forberedelse. Blandt andet kan det være nødvendigt at få tilladelse fra politiet, hvis man f.eks. har behov helt eller delvist at spærre for trafikken. Læs f.eks. her om dengang vi var ude ved Søren Vester i Thise for at topkappe hans bøgetræ, hvor vi brugte en kran.

Nedfiring af grene

Hvis der er sårbare ting under træet, er det meget anvendt, at de afskårede grene fires ned med et reb. Rebet fastgøres til grenen og vikles om træet. Nedfiringen udføres af en mand på jorden – også kaldet en “jordmand”. Er nedfiring nødvendig, medbringer vi vores egen jordmand – fordi jordmanden skal stå for nedfiringen i et tæt samarbejde med topkapperen. Således kræver det både erfaring og snilde – og ikke mindst igen fokus på sikkerhed, da en forkert bevægelse eller uopmærksomhed, let kan resultere i en alvorlig ulykke.

Beskæring og topkapning fra stige – LAD VÆRE!!!

Det er desværre ofte set, at haveejere forsøger at kappe grene af et træ fra en stige. Dette er ikke hensigtsmæssigt og må frarådes på det kraftigste, da man risikerer at grenen falder ned og rammer stigen. Og er der noget man ikke må kombinere – så er det en stige og en motorsav – brug ALDRIG en motorsav fra en stige!

Vil du have et tilbud på professionel topkapning?

Har du et træ i din have, som du gerne vil have topkappet? Tøv ikke med at tage fat i os og få et tilbud – og naturligvis har vi alle gældende forsikringer på plads!

Udfyld nedenstående informationer og bliv kontaktet til en uforpligtende snak om dit projekt.

  • Adresse - Postnummer - By
  • Skriv gerne en kort besked om, hvad din henvendelse drejer sig om.
  • Ved indsendelse af kontaktformular, bekræfter du også at vi må kontakte dig om det specifikke emne siden omhandler. De kontaktinfo anvendes jf. persondatapolitik og vil ikke blive videresolgt eller brugt til anden marketing.