Skovrejsning til gavn for biodiversiteten

Opgave: Etablering af skovrejsning
Tidspunkt: 2023-2024
Kunde: Tove og Bjarne
Ansvarlig skovfoged: Peter Wortmann

Tilbage i februar 2023 tog Tove kontakt til os med et ønske om at etablere en mindre skovrejsning eller naturområde. Henvendelsen blev begyndelsen på et langt og godt samarbejde over de kommende 3-års tid.
Samarbejdet blev indledt med et konsulentbesøg hos Tove og Bjarne, hvor vi fik et kig på den lille ejendom ved Breum i Salling. På en rask gåtur på ejendommen, fik vi en god snak om mulighederne for etablering af mere natur på deres ejendom.
Det stod nemlig hurtigt klart, at Tove og Bjarne ønskede at gøre, hvad de kunne for biodiversiteten på ejendommen. De havde allerede etableret læhegn, med en masse spændende hjemmehørende arter. Derudover havde de i en årrække afgræsset dele af ejendommen, og sidst men ikke mindst etableret en sø på cirka 700 m2.

Vandhul og insektvold.

Gåtur og sparring om muligheder

Efter en gåtur på den lille ejendom, blev der bragt en lang række idéer og muligheder i spil for, hvad der kunne gøres af biodiversitetsfremmende tiltag. Derudover, talte vi om hvilke muligheder der var for tilskud til et sådant projekt.
Løsningen blev at søge tilskud til projektet hos Nyskovfonden, da det samlede skovareal blev lige knap 2 hektar. Skoven skulle bestå af 100% hjemmehørende løvtræer, og der skulle derudover indarbejdes en mindre frugtlund med nogle gamle danske frugttræ-sorter. Således, blev skovrejsning for biodiversitet hovedtemaet i skovprojektet.

Ansøgningsarbejde

Efter den indledende plan var lagt, gik der et halvt års tid, hvor vi ventede på Nyskovfondens ansøgningsrunde i efteråret 2023.

Principskitse udarbejdet vinteren 2023.

Skitse over udformningen af det endelige projekt.

I mellemtiden offentliggjorde Nyskovfonden deres naturmodel, udarbejdet i samarbejde med Vild med Vilje. Dette var et oplæg til de kommende skovejere med måder, hvorpå der kunne indarbejdes mere plads til naturen i deres kommende skovrejsninger. Da naturmodellen blev præsenteret for Tove og Bjarne var de naturligvis begejstret for de mange gode indspark, og de valgte at indarbejde størstedelen af tiltagene i skoven.

Ansøgningsrunden skulle forløbe efter fondens ordinære model, hvor projektet i første omgang skal forhåndsgodkendes, inden der kan ansøges. Heldigvis ville Nyskovfonden gerne give tilskud til projektet, og derfor kunne det egentlige planlægningsarbejde endelig gå i gang.
I mellemtiden indgik Nyskovfonden et samarbejde med BeeKind, som gerne vil gøre noget godt for de vilde bier i Danmark. Igen passede dette meget godt ind i Tove og Bjarnes ønsker til deres skov. Nyskovfonden tilbød derfor, at give et ekstra tilskud til at indarbejde nogle bi-venlige tiltag i skoven.
Nyskovfondens naturmodels og BeeKinds indspark til projektet betød naturligvis, at der måtte ændres lidt i planerne for skoven. Blandt andet blev der planlagt flere buske i skovbrynene, og der blev gjort plads til et lysåbent areal, som i første omgang sås til med blomster.
Helt generelt, når man taler om skovrejsning for biodiversitet, så er netop bier en af de insektarter der er let at gøre aktive tiltag for – f.eks. ved at vælge træer og buske med tidlig blomstring.

“Skovrejsning for biodiversitet, er rigtigt spændende at arbejde med – fordi det giver mening på så mange planer…!” Skovfoged, Peter Wortmann

Etablering

I foråret 2024 kom vi så endelig til selve etableringen af projektet.
Som en start skulle arealerne pudses af og pløjes for at få det bedst mulige plantebed tryllet frem. Med vores GPS markerede vi, hvor træerne skulle stå, og hvor de forskellige litra skulle starte og slutte.
BeeKind var i mellemtiden forbi for at plante frugttræer og etablere blomstereng nord for søen og i det østlige lysåbne område. Derudover blev der etableret insekthotel og bunker med sten og sand, alt sammen til gavn for de vilde bier, der allerede fandtes i området.
Midt i maj rullede traktoren med plantemaskinen ind på marken, og over et par dage blev hele skoven plantet. Den store artsdiversitet i skoven gjorde at plantørerne måtte gøre sig ekstra umage for at få det hele blandet korrekt.
Nogle dage senere blev der opsat skovhegn om beplantningen, for at holde vildtet lidt på afstand de første år.

Pasning og pleje skoven

Bjarne og Tove foran deres skovrejsning, sommeren 2024.

Efter etablering af skoven skal Proviido stå for renholdet i de kommende 3 vækstsæsoner. Der er særdeles gode vækstforhold, så skoven kvitterer da også for et godt anlæg og står allerede fortrinligt.
Ved afslutningen af den første vækstsæson, var jeg forbi hos Tove og Bjarne for at se til skoven. Parret er meget glade for deres skov, og for al den artsdiversitet, der allerede nu er i skoven. Drømmen om en biodiversitets-skov er gået i opfyldelse, og endda med tilskud der bidrog med endnu mere biodiversitet i skoven. Nu glæder de sig bare til at skoven vokser op.