Surbær

Skovfogeden siger:

Aronia, eller surbær som den også kaldes, er en fremragende busk! Den er flot, med fantastiske farver henover året og så har den de mest fantastiske bær, som man enten selv kan plukke eller lade komme vildtet til gode.

Ole Ruhwald

Udbredelse

Sortfrugtet surbær, som også kaldes aronia, er naturligt hjemmehørende i det østlige Nordamerika, hvor den er udbredt i fra Canada helt ned til Centralamerika. Arten forekommer typisk i lysåbne skove og i skovbryn, hvor der er moderat lyseksponering. Sortfrugtet surbær kan trives i delvis skygge, men foretrækker at stå i solen.

Surbær har længe været indført i Europa og er også kultiveret i Danmark, og kan ses vokse de fleste steder i Danmark, og er ofte indblandet i læhegn eller skovbryn. Surbær er også en udpræget haveart, og den anvendes blandt andet også til hæk.

Udseende

Surbær er en busk, som bliver mellem 1-3 meter høj. Barken er normalt gråbrun.

Bladene på sortfrugtet surbær er relativt store, og de bliver mellem 7-12 centimeter lange. Bladene er i foråret, omkring april – maj, grønne og let skinnende, men får senere utroligt kraftige røde nuancer, som er virkelig flotte. Bladene begynder at skifte farve mellem september og oktober måned.

Sortfrugtet surbær har små blomster med hvide kronblade og lilla støvdragere. Senere udvikles blomsterne til sorte kernefrugter. Frugten er 0,5-1 centimeter stor og varierer fra brunrød til sort i farven. Frugterne kaldes surbær, og de skulle efter sigende være verdens sundeste bær. Samtidig smager de også godt, efter opkog med f.eks. sukker.

Mange fugle ynder også at æde af frugterne, heriblandt den flotte bogfinke og grønirisken.

Vækst

Surbær er meget tolerante i forhold til jordbund, men ses vokse bedst på de mere næringsrige lokaliteter, men kan sagtens gro på sandede jordbundstyper. Arten vokser også bedst på fugtige men veldrænede jorde, og tåler ikke at stå meget vådt.

Arten er meget vind- og frosttolerant, hvilket er ideelt i nyplantninger i det åbne landskab.

Anvendelse

Hos Proviido Skov & Natur anvender vi surbær i flere af vores beplantninger. Den egner sig godt de fleste steder, og kan endda plantes kystnært. På grund af dens hårdførhed, hvad angår vind og frost, kan arten også plantes på selv de mest udsatte lokaliteter.

Vi anvender den både i skovbryn og i læhegn, hvor den med sine utroligt flotte høstfarver i efteråret, virkelig kan sætte kolorit på et hvert læhegn eller skovbryn. Frugtens anvendelsesmuligheder gør den kun mere attraktiv at plante. Frugten er både til gavn for fugle og mennesker, og samtidig er planten eftertragtet af mange insektarter, særligt bierne.

Biodiversitet og klima

Sortfrugtet surbær er en stor kilde til både nektar og pollen, hvilket gavner mange bier, humlebier og svirrefluer.

Det vurderes ikke, at klimaændringerne vil have væsentlig negativ effekt på sortfrugtet surbær i Danmark.

Vidste du?

Surbær indeholder store mængder vitaminer, mineraler og antioxidanter.

Surbær kan anvendes både i marmelade, smoothies og saft.

Kontakt os om dit planteprojekt

Standard kontaktformular til indsættelse i bunden af Produkter

Udfyld nedenstående informationer og bliv kontaktet til en uforpligtende snak om dit projekt.

  • Skriv gerne en kort besked om, hvad din henvendelse drejer sig om.
  • Ved indsendelse af kontaktformular, bekræfter du også at vi må kontakte dig om det specifikke emne siden omhandler. De kontaktinfo anvendes jf. persondatapolitik og vil ikke blive videresolgt eller brugt til anden marketing.
  • Hidden
Når du køber planter hos Proviido, får du planter af den bedste kvalitet fra danske planteskoler, samt råd og vejledning fra vores skovfogeder – kontakt os for en snak om dit planteprojekt.

Latinsk navn: Aronia melanocarpa
Maks. højde: 2 Meter
Størrelse: Busk
Blomstring: Hvid blomstring i maj
Høstfarve: Rød-grøn
Jordbund: Sandjord Muldjord Lerjord
X X X
Dræningsforhold: Tør Veldrænet Fugtig
X X X
Lysbehov: Fuld sol Halvskygge Dyb skygge
X X
Giftig: Ja Nej
Spiselig: Ja Nej
Beskæringsvenlig: Ja Nej
Bivenlig: Ja Nej
Vindtolerance: Fuldt hårdfør
Frosttolerance: Fuldt hårdfør
Salttolerance: Fuldt hårdfør