Skovæble

Skovfogeden siger:

“Jeg kan godt lide skovæble, da den kan anvendes i mange sammenhæng. Den er rimelig hårdfør, så den vokser okay på mange lokaliteter. Den kan plantes med tilskud, og kan være med til at lave flotte skovbryn.”

Peter Wortmann

Udbredelse

Æblearterne hører naturligt til på den nordlige halvkugle, og forskellige arter knytter sig til hhv. Nordamerika, Europa og Asien.

Skovæble er vidt udbredt i det meste af Europa, og den findes overalt i Danmark.

Udseende

Skovæble også kaldet vildæble eller skovabild er en op til 10 meter høj busk, som også optræder som små træer. Træet er kroget og tæt. Skovæble får grentorne, som oftest dog ikke er spidse.

Skovæble er i sensommeren rigt blomstrende, og den kommer med særligt flotte og velduftende blomster. Blomsterne sidder i kvaste på ca. 8 blomster, de er hvide eller rosa, og planten blomstrer oftest omkring maj måned.

Skovæble får æbler på ca. 4-5 centimeter i diameter. Æblerne er modne i september, og de får typisk en gulgrønlig farve. Æblerne er oftest lidt mindre og mere sure end spiseæblerne man finder i supermarkedet, så de spises mere af dyr end af mennesker…

Vækst

Skovæble kan vokse på en bred vifte af jordtyper, og ses derfor spredt i hele Danmark. Arten er vindtolerant og frostfør, men skovæble vil gerne have en del lys for optimale vækstbetingelser, og den egner sig derfor godt i læhegn eller skovbryn.

Mange æblearter, inklusive skovæble, er modtagelige over for svampesygdommen skurv også kaldet æbleskurv. Ved angreb får æblerne brune pletter. Æblerne kan stadig spises, men forvolder primært økonomisk tab for frugtavleren.

Den bides ofte af vildtet.

Anvendelse

Hos Proviido Skov & Natur anvender vi primært skovæble i vores landskabsbeplantninger, herunder læhegn, skovbryn og vedvildtagre. Arten er relativt robust selv på sårbare lokaliteter.

Vi anvender skovæble af flere årsager, dels bliver den særligt flot i maj, når den står med blomster. En anden grund er, at det er en meget populær plante for vildtet. I vores vedvildagre og vildtremisser indblander vi den ofte, da både skud og frugter ædes af en lang række dyr, f.eks. grævling, hjorte, harer, mus samt forskellige fuglearter. Til gengæld kan den være svær at få op uden at sætte et hegn.

Vidste du?

Æbler har været dyrket i flere tusinde år, og derfor findes der hertil også mange sagn, fortællinger og myter om æbler. Disse fortællinger strækker sig helt fra Snehvide til skabelsesberetningen om Adam og Eva.

Skovæble anvendes ofte som grundstamme til dyrkning af forædlede æblesorter.

Skovæbler kan anvendes i snaps samt til gelé og marmelade.

Kontakt os om dit planteprojekt

Standard kontaktformular til indsættelse i bunden af Produkter

Udfyld nedenstående informationer og bliv kontaktet til en uforpligtende snak om dit projekt.

  • Skriv gerne en kort besked om, hvad din henvendelse drejer sig om.
  • Ved indsendelse af kontaktformular, bekræfter du også at vi må kontakte dig om det specifikke emne siden omhandler. De kontaktinfo anvendes jf. persondatapolitik og vil ikke blive videresolgt eller brugt til anden marketing.
  • Hidden
Når du køber planter hos Proviido, får du planter af den bedste kvalitet fra danske planteskoler, samt råd og vejledning fra vores skovfogeder – kontakt os for en snak om dit planteprojekt.

Latinsk navn: Malus sylvestris
Hjemmehørende: Ja
Maks. højde: 11 Meter
Størrelse: Li træ
Blomstring: Hvid blomstring i maj-juni
Høstfarve: Gul
Jordbund: Sandjord Muldjord Lerjord
X X X
Dræningsforhold: Tør Veldrænet Fugtig
X X
Lysbehov: Fuld sol Halvskygge Dyb skygge
X X
Giftig: Ja Nej
Spiselig: Ja Nej
Beskæringsvenlig: Ja Nej
Bivenlig: Ja Nej
Vindtolerance: Tolerant
Frosttolerance: Tolerant
Salttolerance: Tolerant