Sargentsæble

Skovfogeden siger:

“Kombinationen af stor tolerance overfor vind og jordbund, sammen med flot blomstring og fine høstfarver gør den vildtplante til en absolut favorit i plantevalget.”

Ole Ruhwald

Udbredelse

Sargentsæble er naturligt hjemmehørende I Japan, hvor populationen er særligt koncentreret på hovedøen Honshu, hvor blandt andet byen Tokyo ligger.

Den vokser i alt fra haver til åbne krat, hvor den Danmark er oprindeligt indført som en prydplante til brug i haver og parker, men i dag kan den opleves i naturen i hele landet.

Sargentsæble kan vokser stort set overalt, men kan have sine udfordringer, hvis der bliver (alt) for tørt. Den kan dermed både vokse på næringsfattige sandjorde samt næringsrige lerjorde. Den kan endda vokse på jorde med udprægede dræningsproblemer, hvor der kan være meget vådt.

Sargentsæble er hårdfør, når det gælder både vind og vejr. Dette gør den ideel til beplantninger i det åbne land.

Udseende

Sargentsæble er en busk der bliver mellem 2-3 meter høj. Planten får små hvide blomster mellem april og maj og kan her være helt dækket af blomsterne. I efteråret får sargentsæble små røde frugter, som sidder langt ind i vinteren. Frugterne er normalt modne omkring slutningen af september. Sargentsæble har flotte gullige og rødlige farver, så planten giver altså både flotte farve i for- og efterår.

Vækst

Sargentsæble er en af de mere modstandsdygtige arter i æble-familien, særligt når man ser på svampesygdommen skurv, som kan volde problemer for andre arter i familien, f.eks. skovæble.

Anvendelse

Hos Proviido Skov & Natur er sargentsæble en favorit. Den er dyrkningssikker og egner sig desuden i langt de fleste beplantninger. Den er også eftertragtet af vildt og insekter, hvilket kun understreger hvor positiv en art det er. Vi anvender den primært anvendt i læhegn og skovbryn, hvor man både er sikker på en sikkert og flot resultat.

Biodiversitet og klima

Sargentsæble forventes ikke at blive påvirket af klimaændringerne.

Vidste du?

Plantens æbler ædes af frugtspisende dyr og fugle. Solsort og sjagger er faste gæster i efteråret, men også egern og fasan spiser med, hvorfor det også er en busk der gør sig godt i vildt- og naturplantninger. Trods frugterne på sargentsæble er små, kan de faktisk anvendes til blandt andet marmelade.

Kontakt os om dit planteprojekt

Standard kontaktformular til indsættelse i bunden af Produkter

Udfyld nedenstående informationer og bliv kontaktet til en uforpligtende snak om dit projekt.

  • Skriv gerne en kort besked om, hvad din henvendelse drejer sig om.
  • Ved indsendelse af kontaktformular, bekræfter du også at vi må kontakte dig om det specifikke emne siden omhandler. De kontaktinfo anvendes jf. persondatapolitik og vil ikke blive videresolgt eller brugt til anden marketing.
  • Hidden
Når du køber planter hos Proviido, får du planter af den bedste kvalitet fra danske planteskoler, samt råd og vejledning fra vores skovfogeder – kontakt os for en snak om dit planteprojekt.

Latinsk navn: Malus sargentii
Maks. højde: 25 Meter
Størrelse: Busk
Blomstring: Hvid blomstring i maj-juni
Høstfarve: Orange-gul
Jordbund: Sandjord Muldjord Lerjord
X X X
Dræningsforhold: Tør Veldrænet Fugtig
X X
Lysbehov: Fuld sol Halvskygge Dyb skygge
X X
Giftig: Ja Nej
Spiselig: Ja Nej
Beskæringsvenlig: Ja Nej
Bivenlig: Ja Nej
Vindtolerance: Fuldt hårdfør
Frosttolerance: Tolerant
Salttolerance: Tolerant