Rød kornel

Skovfogeden siger:

“Rød kornel er en vildt flot art, som virkelig kan bidrage med flotte efterårs- og vinterfarver. Den er desuden oftest nem at arbejde med.”

Ole Ruhwald

Udbredelse

Rød kornel er naturligt hjemmehørende i hele Europa, men koncentreret om Central- og Østeuropa. Rød kornel kan også naturligt findes i Sydvestasien

I Danmark er rød kornel også hjemmehørende, hvor den er væsentligst i Østdanmark, samt på Fyn og øerne.

Rød kornel er meget tolerant i forhold til den jordbund, som den vokser på. Dog trives den særligt godt på lokaliteter med meget kalk i undergrunden, hvilet også forklarer dens udbredelse i særligt Østdanmark og Fyn.

Rød kornel er hårdfør hvad angår salt, vind og frost og går den ideel i skovbryn, læ- og vildtplantninger.

Udseende

Rød kornel bliver en busk på omkring 4 meter i højden. Barken er særligt karakteristisk ved rød kornel, og er blandt andet med til at give den navnet. Barken bliver nemlig meget rød, særligt når den udsættes for meget soleksponering .

Rød kornels blade springer ud omkring maj måned. Bladene er ved løvspring grønne, og hen på efteråret bliver bladende meget orange og røde.

Selv når kornellen har smidt bladene sent hen på efteråret, står busken stadig tilbage med sine farvestrålende røde grene. Grenene er særligt røde i vinterperioden, hvilket giver lidt farve på vinteren. Rød kornel er derfor en særligt flot og farverig art at have indblandet i sit skovbryn.

Vækst

Rød kornel har normalt ikke nogen omstændige problemer med sygdom eller angreb af andre skadevoldende insekter og svampe.

På meget kalkrige lokaliteter, kan rød kornel ved rodskud sprede sig ret aggressivt. Den tåler meget beskæring, og kan derved holdes tilbage uden arten tager skade.

Anvendelse

Rød kornel er på grund af sin gode tolerance for vind, vejr og skygge en særligt anvendt art i skovbryn og læbeplantninger. Desuden egner arten sig også godt i vildtplantninger, hvor mange fugle fouragerer på buskens bær.

Arten egner sig bedst på steder, hvor der er god soleksponering, dette tiltaler nemlig både buskens vækst, men også for at fremme farveudviklingen i grenene.

Hos Proviido Skov & Natur anvender vi arten i alt fra farverige læhegn til skovbryn og beplantninger til gavn for vildtet.

Biodiversitet og klima

Rød kornels blomster samt bær tiltrækker store mængder bestøvende insekter.

Rød kornel fødekilde for flere bærædende fuglearter. Bærrene er beske og let giftige for mennesker

Rød kornel forventes ikke at tage skade af klimaændringerne.

Vidste du?

At modsat, hvad navnet skulle antyde, så får hvid kornel mere røde grene end rød kornel… og i øvrigt fremmes farvningen af grenene ved beskæring.

Kontakt os om dit planteprojekt

Standard kontaktformular til indsættelse i bunden af Produkter

Udfyld nedenstående informationer og bliv kontaktet til en uforpligtende snak om dit projekt.

  • Skriv gerne en kort besked om, hvad din henvendelse drejer sig om.
  • Ved indsendelse af kontaktformular, bekræfter du også at vi må kontakte dig om det specifikke emne siden omhandler. De kontaktinfo anvendes jf. persondatapolitik og vil ikke blive videresolgt eller brugt til anden marketing.
  • Hidden
Når du køber planter hos Proviido, får du planter af den bedste kvalitet fra danske planteskoler, samt råd og vejledning fra vores skovfogeder – kontakt os for en snak om dit planteprojekt.

Latinsk navn: Cornus sanguinea
Hjemmehørende: Ja
Maks. højde: 6 Meter
Størrelse: Busk
Blomstring: Hvid blomstring i juni-juli
Høstfarve: Rød
Jordbund: Sandjord Muldjord Lerjord
X X X
Dræningsforhold: Tør Veldrænet Fugtig
X
Lysbehov: Fuld sol Halvskygge Dyb skygge
X X X
Giftig: Ja Nej
Spiselig: Ja Nej
Beskæringsvenlig: Ja Nej
Bivenlig: Ja Nej
Vindtolerance: Tolerant
Frosttolerance: Tolerant
Salttolerance: Tolerant