Kvalkved

Skovfogeden siger:

“Jeg planter kvalkved, da det er en utroligt flot busk. Den er eftertragtet af flere fuglearter, og er farvestrålende med både med blomster og senere bær. Vi har ikke mange arter der minder om den, så den er altid flot at sætte i et skovbryn.”

Martin Viborg

Kvalkved gør sig altid bemærket i diverse danske læhegn og skovbryn i for- og sensommer. I forsommeren står den med sine flotte hvide blomster, og i sensommeren står den med højrøde bær.

Udbredelse

Kvalkved er en mellemstor busk, som har bredt sig til det meste af Europa. Kvalkved kan også opleves flere steder i Asien og Nordamerika.

I Danmark kan kvalkved opleves i store dele af landet, og den optræder oftest i skovbryn og læhegn.

Udseende

Kvalkved er en mellemstor busk på op til 5 meter. Bladene kan blive op til 12 centimeter lange og får rødlige farve hen i slut september. Bladene falder af i begyndelsen af november.

Noget der kendetegner kvalkved, er dens flotte blomster. Blomsterne sidder i skærmkvaste på op til 10 centimeter i diameter. Blomsterne er gullige og omkranset af helt hvide randblomster. Kvalkved blomstrer i juni og er hyppigt besøgt af bestøvende insekter.

I sensommeren kan man opleve kvalkved med dybrøde bær. De røde bær er modne i slutningen af september, men er desværre giftige for mennesker. Til gengæld er fuglene henrykte over bærrene og man kan blandt andet se silkehaler spise af dem.

Vækst

Kvalkved er skyggetålende, og den foretrækker fugtig og næringsrig jordbund, men kan godt vokse på sandjord.

Den er så vådbundstolerant, at den ses vokse under blandt andet rødel, som er vores mest vandtålende træart. Den er lidt følsom i vind og derfor mest anvendt i skovbryn og ikke i læhegn på mark.

Anvendelse

Kvalkved indgår ofte i skovbrynsbeplantninger.

Hos Proviido Skov & Natur planter vi primært kvalkved i vores løvskovbryn. Den er utroligt anvendelig på de lidt mere fugtige jorde, hvor andre buskarter må krybe til korset.

Vidste du?

Mange vinterfugle, blandt andet silkehaler besøger hyppigt kvalkved for at spise dens bær.

Bærrene er giftige for mennesker på grund af deres indhold af viburnin.

Der er fundet levn fra jægerstenalderen af pileskafter lavet af kvalkved.

Kontakt os om dit planteprojekt

Standard kontaktformular til indsættelse i bunden af Produkter

Udfyld nedenstående informationer og bliv kontaktet til en uforpligtende snak om dit projekt.

  • Skriv gerne en kort besked om, hvad din henvendelse drejer sig om.
  • Ved indsendelse af kontaktformular, bekræfter du også at vi må kontakte dig om det specifikke emne siden omhandler. De kontaktinfo anvendes jf. persondatapolitik og vil ikke blive videresolgt eller brugt til anden marketing.
  • Hidden
Når du køber planter hos Proviido, får du planter af den bedste kvalitet fra danske planteskoler, samt råd og vejledning fra vores skovfogeder – kontakt os for en snak om dit planteprojekt.

Latinsk navn: Virburnum opulus
Hjemmehørende: Ja
Maks. højde: 5 Meter
Størrelse: Busk
Blomstring: Hvid blomstring i juni
Høstfarve: Rød-gul
Jordbund: Sandjord Muldjord Lerjord
X X
Dræningsforhold: Tør Veldrænet Fugtig
X X X
Lysbehov: Fuld sol Halvskygge Dyb skygge
X X
Giftig: Ja Nej
Spiselig: Ja Nej
Beskæringsvenlig: Ja Nej
Bivenlig: Ja Nej
Vindtolerance: Tolerant
Frosttolerance: Fuldt hårdfør
Salttolerance: Tolerant