Hunderose

Skovfogeden siger:

Når vi planter læhegn eller skovbryn på de lidt bedre er hunderosen en sikker favorit – den dufter godt, giver fantastiske blomster og er god for dyrelivet.

Peter Wortmann

Udbredelse

Hunderose har et stort naturligt udbredelsesområde, og forekommer både i Nordafrika, hele Europa, i Kaukasus samt størstedelen af Asien. Hunderose forekommer også i Norge og Sverige, hvor arten har sin nordlige udbredelsesgrænse.

Hunderose er almindelig i hele Danmark, men den ses sjældent i Vestjylland, dette skyldes at arten fortrinsvist vokser på bedre jordbundstyper.

Udseende

Når hunderose står frit, bliver busken mellem 3-4 meter høj, men oftest er bliver den 1-2 meter når den står i f.eks. et læhegn. Busken er mangestammet med en tæt forgrening.

Busken er løvfældende, men har i sommerhalvåret grønne og blanke blade.

Hunderose får store, kraftige og krumme torne. Blomsterne på hunderose er meget velduftende og kronbladene bliver alt mellem rosa og hvide. Blomstringen finder sted mellem juni og juli normalt.

Hunderose får som andre roser også frugter i form af hyben. Hunderosens hyben er 1,5-2 centimeter lange, aflange og røde af farve. Hybenerne er modne omkring oktober, og de spises særligt af fugle og mus.

Vækst

Hunderose vokser i særlig høj grad på veldrænede lerede jorde, men ses også på sandjord med højt kalkindhold. Arten er uegnet på tørre lokaliteter eller lokaliteter med udpræget næringsfattighed.

Hunderose er hårdfør, og tåler meget vind og salt. Arten bør ikke plantes på lokaliteter med særlig risiko for frost, som f.eks. lavninger langt fra kysten. Hunderose er meget lyskrævende, og arten kræver meget lys for optimal vækst og trivsel.

På de naturligt forekomne rosearter, som f.eks. hunderose, er der ikke mange skadevoldere der har alvorlig betydning for plantens overlevelse. Skadevoldere er ofte et større problem på forædlede rosearter.

Anvendelse

Hos Proviido skov og natur anvender vi særligt hunderose i de yderste rækker af skovbryn eller læhegn på de bedre jorder. Hunderosen har en tæt forgrening, og danner derfor godt læ ind i bevoksningen. Hunderose er en af de rosearter, der vokser bedst på de bedre jorde, og arten er sammen med æblerose en af vores mest plantede rosearter. Desuden får hunderose utroligt flotte og ofte mange blomster. Dette pynter i ethvert skovbryn.

Biodiversitet og klima

Der er over 260 forskellige arter af insekter og basidiesvampe tilknyttet de naturligt voksende danske roser.

Hunderose forventes ikke at blive negativt påvirket af klimaændringerne, men tvært imod at trives ved de højere temperaturer og mildere vintre.

Vidste du?

Hunderose anvendes blandt andet i avlen af hyben til frugtproduktion.

Hunderosens hyben har et højt C-vitamin indhold og de kan anvendes i marmelade eller syltetøj.

Kontakt os om dit planteprojekt

Standard kontaktformular til indsættelse i bunden af Produkter

Udfyld nedenstående informationer og bliv kontaktet til en uforpligtende snak om dit projekt.

  • Skriv gerne en kort besked om, hvad din henvendelse drejer sig om.
  • Ved indsendelse af kontaktformular, bekræfter du også at vi må kontakte dig om det specifikke emne siden omhandler. De kontaktinfo anvendes jf. persondatapolitik og vil ikke blive videresolgt eller brugt til anden marketing.
  • Hidden
Når du køber planter hos Proviido, får du planter af den bedste kvalitet fra danske planteskoler, samt råd og vejledning fra vores skovfogeder – kontakt os for en snak om dit planteprojekt.

Latinsk navn: Rosa canina
Hjemmehørende: Ja
Maks. højde: 4 Meter
Størrelse: Busk
Blomstring: Hvid blomstring i juni-juli
Høstfarve: Gul-brun
Jordbund: Sandjord Muldjord Lerjord
X X
Dræningsforhold: Tør Veldrænet Fugtig
X X
Lysbehov: Fuld sol Halvskygge Dyb skygge
X
Giftig: Ja Nej
Spiselig: Ja Nej
Beskæringsvenlig: Ja Nej
Bivenlig: Ja Nej
Vindtolerance: Fuldt hårdfør
Frosttolerance: Tolerant
Salttolerance: Tolerant