Udbredelse
Hindbær har sit naturlige udbredelsesområde i Europa og det nordlige Asien. Den har naturligt vokset vildt i bjergområder og skovområder i mange europæiske lande, herunder lande som Frankrig og Italien.
Hindbær er senere blevet introduceret og dyrket i mange dele af verden uden for sit naturlige udbredelsesområde, herunder i Nordamerika, Sydamerika og Australien, da artens frugt har været genstand for intensivt avlsarbejde for at forbedre smag og størrelse på bærrene.
Udseende
Hindbær er en busk, der kan vokse op til ca. 2 meter i højden. Busken har stive og let tornede grene.
Bladene består af 3-5 småblade, der er savtakkede i kanten.
Hindbærblomsterne er hvide eller lyserøde og planten blomstrer typisk om foråret eller tidligt om sommeren.
Hindbærfrugten er en samling af små, saftige bær, der normalt er røde eller gule, men kan også være lilla i farven, alt afhængigt af sorten.
Bærrene er normalt omkring 1-2 cm i diameter og har en sød og frisk smag.
Vækst
Hindbær foretrækker en veldrænet jordbund, som gerne må være rig på organisk materiale og næringsstoffer. En god løs jordstruktur fremmer artens vækst. Derfor ses hindbær fortrinsvist på lidt lettere jorde med større indhold af sand end ler. Hindbær kan vokse i delvis skygge, men vokser bedst i god soleksponering.
Hindbær er generelt tolerant overfor vind og salt, men kan få problemer med udpræget saltpåvirkning i kystnæreområde. Desuden kan arten heller ikke tåler kontant hård vindeksponering.
Til gengæld er hindbær relativt hårdfør hvad gælder frost.
Anvendelse
Hos Proviido Skov & Natur anvender vi bl.a. hindbær i skovbryn og vildtbeplantninger. Her kan arten plantes med henblik på sankning, da bærrene kan anvendes i mange kulinariske sammenhæng. Desuden er flere pattedyr og fugle også glade for bærrene.
Biodiversitet og klima
Hindbær er en vigtig fødekilde og levested for en række forskellige arter i Danmark. Blandt insekterne er hindbærsnudebiller og hindbærbladmåler kendt for at besøge planten. Disse insekter er i sig selv en vigtig del af biodiversiteten i Danmark, da de bidrager til bestøvning af andre planter i naturen.
Hindbærplanten er også en vigtig fødekilde for en række forskellige fuglearter, herunder bogfinke, der lever af plantens frugter og bær.
Vidste du?
Et lille fun fact om hindbær er, at det faktisk ikke er bær, men derimod en sammensat frugt af mange små individuelle stenfrugter, der i øvrigt er en god kilde til C-vitamin, fibre og antioxidanter.