Havtorn

Skovfogeden siger:

“Havtorn bliver fortrinsvis anvendt som vildtplante i det nordlige og vestlige Jylland, hvor den vækst egner sig særligt godt. Bærrene er eftertragtet af mange fugle, så som sjaggere, bogfinker, dompapper og stære. Den er derfor en god art, hvis man gerne vil se fugleliv.”

Peter Wortmann

Udbredelse

Havtorn er naturligt udbredt og hjemmehørende i store dele af Europa, Anatolien og helt over i Centralasien. Havtorn er også udbredt i Skandinavien, og såvel som den vokser i Danmark, kan den også ses i blandt andet Norge.

Havtorn kan ses i hele Danmark, og den vokser også på en lang række jordtyper. Havtorn vokser ofte godt på lerholdige jorde med godt nærrigsstofindhold, men havtorn forbindes ofte med at vokse i klitterne i tætte monokulturer.

Udseende

Havtorn bliver en tornet busk på mellem 0,5-3 meter i højden. Planten har smukke og meget karakteristiske orange bær. Bærrene begynder at tage farve i september, og de kan sidde helt frem til februar, men falder dog oftest af omkring december. Bladene på havtorn er lancetformede og er på oversiden grågrønnelige. På undersiden er bladene nærmest sølvgrå på grund og små hår.

Havtorn får kraftige grentorne.

Vækst

Havtorn opnår en oftest højde på ca. 2 meter og danner rodskud. Havtorn kan vokse på selv grus- og sandbund. Planten er særligt hårdfør hvad angår salt og vind, og den kræver store mængder tilgængeligt sollys for optimal vækst. Dette gør den ideel til plantning i kystzoner. Den kan kun vokse i nærheden af andre plantearter, der ikke stjæler lyset.

Havtorn vokser særligt godt på jorde med højt indhold af kalk. Er man ikke opmærksom kan den spredes via rodskud, men vil blive skygget væk, inde i bevoksninger.

Anvendelse

Hos Proviido Skov & Natur anvender vi blandt andet havtorn i læhegn, i lysninger eller yderrækkerne af skovbryn, hvor der er rigeligt lys. Arten danner tætte krat, og er derfor en eminent art til at bryde vind. De kraftige grentorne egner sig også godt i levende hegn, hvor man gerne vil skærme lidt af for offentligheden.

Vidste du?

Havtorn bliver i folkemunde også kaldt klittorn og havtidsel.

Bærrene fra havtorn har mange anvendelser, og bliver brugt til blandt andet marmelade og snaps.

Kontakt os om dit planteprojekt

Standard kontaktformular til indsættelse i bunden af Produkter

Udfyld nedenstående informationer og bliv kontaktet til en uforpligtende snak om dit projekt.

  • Skriv gerne en kort besked om, hvad din henvendelse drejer sig om.
  • Ved indsendelse af kontaktformular, bekræfter du også at vi må kontakte dig om det specifikke emne siden omhandler. De kontaktinfo anvendes jf. persondatapolitik og vil ikke blive videresolgt eller brugt til anden marketing.
  • Hidden
Når du køber planter hos Proviido, får du planter af den bedste kvalitet fra danske planteskoler, samt råd og vejledning fra vores skovfogeder – kontakt os for en snak om dit planteprojekt.

Latinsk navn: Hippophaë rhamnoides
Hjemmehørende: Ja
Maks. højde: 6 Meter
Størrelse: Busk
Blomstring: Uanseelig blomstring i maj-juni
Høstfarve: Gul
Jordbund: Sandjord Muldjord Lerjord
X X X
Dræningsforhold: Tør Veldrænet Fugtig
X X X
Lysbehov: Fuld sol Halvskygge Dyb skygge
X
Giftig: Ja Nej
Spiselig: Ja Nej
Beskæringsvenlig: Ja Nej
Bivenlig: Ja Nej
Vindtolerance: Fuldt hårdfør
Frosttolerance: Fuldt hårdfør
Salttolerance: Fuldt hårdfør