Udbredelse
Gråpil er udbredt i hele Danmark, med vokser primært i tætte krat ved f.eks. moser, vandløb og generelt udprægede fugtige lokaliteter.
Gråpil er meget tolerant, hvad angår den jordbund den vokser på. Selvom den hyppigst optræder på mere våde lokaliteter, så vokser den også på tørre. Gråpil vokser på både næringsrige og næringsfattige lokaliteter.
Udseende
Gråpil er en bred busk, som bliver mellem 3-6 meter høj. Gråpilens unge skud er meget gråfiltet. Med alderen bliver ældre grene mindre hårede. Bladene er grønne, men er også dækket af hår, der giver gråpilen et let gråligt udseende.
Mellem marts og april begynder gråpilen at blomstrer. Her kan den opleves med sine karakteristiske blomsterstande. Raklerne på gråpil er i starten iført en hvidlig pels, som senere bliver smidt. Den hvidlige pels er blandt andet med til at gøre raklerne særligt populære under kælenavnet ”gæslinger”. Når vi når hen i april, står pilen efterfølgende med lysegule blomster, der får særligt hanraklerne til at ligne små lys. Blomsterne er enkeltvis mere uanseelige.
Vækst
Pil er generelt ikke særligt generet af sygdomme eller svampe. Lysmangel kan føre til døde grene særligt i midten af buskene, hvilket kan blive indfaldsvej for svampe som pilerust eller pileskurv. Dette er sjældent et problem.
Anvendelse
Hos Proviido Skov & Natur anvender vi primært gråpil i læbeplantninger eller skovbryn, hvor den især egner sig godt på de vådere lokaliteter. Gråpil tåler også kystklimaet, hvilket gør den ideel, når vi er tæt på kysterne. Vil man gerne tilgodese biodiversiteten, kan man sagtens tænke pil ind i sit læhegn.
Biodiversitet og klima
Gråpil har stor betydning som pollen- og nektarleverandør til insekter, herunder bierne. Gråpil springer tidligt ud til gavn for insekterne allerede i det tidligere forår.
Gråpil forventes ikke at bliver særligt påvirket af klimaændringerne.
Vidste du?
Gråpilen og de andre pilearter er nogle af de tidligste pollen- og nektarkilder i Danmark. Til gavn for insekter og bier.
Grene fra pilebuske og træer er længe blevet anvendt til fletværk.