Fjeldribs er en favorit i skovbryn og læhegn, hvor den plantes hyppigt fordi den tåler både skygge, sol og er tolerant overfor mange jordbundstyper. Arten tåler desuden at blive skåret hårdt tilbage.
Udbredelse
Fjeldribs vokser naturligt i det meste af Europa, og arten er særligt udpræget i alperne. Derudover vokser den i Kaukasus bjergkæderne og visse stede i Nordafrika.
I Danmark kan fjeldribs observeres mange steder, særligt på Bornholm og Møn, hvor den gror i skovbunden i lyse skove under eg. På Bornholm og Møn menes fjeldribs at være vildtvoksende.
Udseende
Fjeldribs bliver omkring 1-1,5 meter i højden, og fjeldribs er dermed ikke den højeste busk. Til gengæld er fjeldribs tæt forgrenet, og den danner derfor små tætte buske.
Fjeldribs får små kortstilkede bær, som typisk er modne omkring juli måned. Bærrene er røde, som man kender fra almindelig ribs. Bærrene kan spises, men har ikke samme behagelige smag som almindelig ribs har.
Fjeldribs blomstrer typisk imellem maj og juni måned. Blomsterne, som ikke er særlig iøjnefaldende, bestøves af bier og insekter.
Vækst
Fjeldribs er en særligt alsidig og tolerant art. Den har haft sin udbredelse i bjergområder med kalk i jorden, men kan vokse på mange jordbundstyper. Arten vokser ofte på næringsfattige lokaliteter, men vokser også på jordbunde med mere næring. Den tåler meget skygge, og den er hårdfør i forhold til gælder vind samt frost.
Fjeldribs ses sjældent på jordbunde, som bliver for sure, og er sårbar for vandmangel og presses hurtigt i konkurrence med græs der kan stjæle vandet de første år efter udplantning. Den er desuden taknemmelig at etablere og fjeldribs kan også begå sig som busk inde i kerneskovsarealer, i vildtbeplantninger og i læhegn.
Anvendelse
Hos Proviido Skov & Natur er vi meget glade for fjeldribs. På grund af artens robusthed i forhold til både vind, vejr og skygge, finder den anvendelse i mange sammenhæng. Vi anvender den særligt til plantning i skovbryn og i læhegn, hvor den danner en god tæt underbevoksning.
Fjeldribs er måske ikke nogen særlig iøjnefaldende plante, men dens brede tolerance overfor vækstforhold og skyggetålende evne, gør den populær som vildtplante, når der skal skabes fodpose og læ nær jorden. Samtidig er den taknemmelig at etablere.
Biodiversitet og klima
Fjeldribs er en eftertragtet busk blandt flere fuglearter. Særligt solsorten besøger ribsbuskene, når bærrene er modne. Har man fjeldribs i haven eller sit skovbryn, så er der også stor sandsynlighed for at få lov at se en stær eller fasan æde af bærrene.
Grundet fjeldribsens store tolerance for vind og vejr, så forventes den fortsat at vokse fint under danske klimaforhold, selv efter klimaændringerne.
Vidste du?
Særligt solsorten er glad for de saftige bær. De spiser går særligt efter ribs efter tørre forsomre, hvor de har særligt brug for væske.
Fjeldribs kan i øvrigt meget let formeres ved stiklingeformering.