Fjeldribs

Skovfogeden siger:

“Fjeldribs indgår i flere af de læhegn og skovbryn jeg har stået for. Det er en solid art, som man meget ofte kan regne med vokser godt frem, selv på ugæstfrie lokaliteter. Den er flot, når den står med sine farvestrålende bær sammen med de dybgrønne blade som kontrast. Desuden er vildtet også henrykte over arten.”

Ole Ruhwald

Fjeldribs er en favorit i skovbryn og læhegn, hvor den plantes hyppigt fordi den tåler både skygge, sol og er tolerant overfor mange jordbundstyper. Arten tåler desuden at blive skåret hårdt tilbage.

Udbredelse

Fjeldribs vokser naturligt i det meste af Europa, og arten er særligt udpræget i alperne. Derudover vokser den i Kaukasus bjergkæderne og visse stede i Nordafrika.

I Danmark kan fjeldribs observeres mange steder, særligt på Bornholm og Møn, hvor den gror i skovbunden i lyse skove under eg. På Bornholm og Møn menes fjeldribs at være vildtvoksende.

Udseende

Fjeldribs bliver omkring 1-1,5 meter i højden, og fjeldribs er dermed ikke den højeste busk. Til gengæld er fjeldribs tæt forgrenet, og den danner derfor små tætte buske.

Fjeldribs får små kortstilkede bær, som typisk er modne omkring juli måned. Bærrene er røde, som man kender fra almindelig ribs. Bærrene kan spises, men har ikke samme behagelige smag som almindelig ribs har.

Fjeldribs blomstrer typisk imellem maj og juni måned. Blomsterne, som ikke er særlig iøjnefaldende, bestøves af bier og insekter.

Vækst

Fjeldribs er en særligt alsidig og tolerant art. Den har haft sin udbredelse i bjergområder med kalk i jorden, men kan vokse på mange jordbundstyper. Arten vokser ofte på næringsfattige lokaliteter, men vokser også på jordbunde med mere næring. Den tåler meget skygge, og den er hårdfør i forhold til gælder vind samt frost.

Fjeldribs ses sjældent på jordbunde, som bliver for sure, og er sårbar for vandmangel og presses hurtigt i konkurrence med græs der kan stjæle vandet de første år efter udplantning. Den er desuden taknemmelig at etablere og fjeldribs kan også begå sig som busk inde i kerneskovsarealer, i vildtbeplantninger og i læhegn.

Anvendelse

Hos Proviido Skov & Natur er vi meget glade for fjeldribs. På grund af artens robusthed i forhold til både vind, vejr og skygge, finder den anvendelse i mange sammenhæng. Vi anvender den særligt til plantning i skovbryn og i læhegn, hvor den danner en god tæt underbevoksning.

Fjeldribs er måske ikke nogen særlig iøjnefaldende plante, men dens brede tolerance overfor vækstforhold og skyggetålende evne, gør den populær som vildtplante, når der skal skabes fodpose og læ nær jorden. Samtidig er den taknemmelig at etablere.

Biodiversitet og klima

Fjeldribs er en eftertragtet busk blandt flere fuglearter. Særligt solsorten besøger ribsbuskene, når bærrene er modne. Har man fjeldribs i haven eller sit skovbryn, så er der også stor sandsynlighed for at få lov at se en stær eller fasan æde af bærrene.

Grundet fjeldribsens store tolerance for vind og vejr, så forventes den fortsat at vokse fint under danske klimaforhold, selv efter klimaændringerne.

Vidste du?

Særligt solsorten er glad for de saftige bær. De spiser går særligt efter ribs efter tørre forsomre, hvor de har særligt brug for væske.

Fjeldribs kan i øvrigt meget let formeres ved stiklingeformering.

Kontakt os om dit planteprojekt

Standard kontaktformular til indsættelse i bunden af Produkter

Udfyld nedenstående informationer og bliv kontaktet til en uforpligtende snak om dit projekt.

  • Skriv gerne en kort besked om, hvad din henvendelse drejer sig om.
  • Ved indsendelse af kontaktformular, bekræfter du også at vi må kontakte dig om det specifikke emne siden omhandler. De kontaktinfo anvendes jf. persondatapolitik og vil ikke blive videresolgt eller brugt til anden marketing.
  • Hidden
Når du køber planter hos Proviido, får du planter af den bedste kvalitet fra danske planteskoler, samt råd og vejledning fra vores skovfogeder – kontakt os for en snak om dit planteprojekt.

Latinsk navn: Ribes alpinum
Hjemmehørende: Ja
Maks. højde: 25 Meter
Størrelse: Busk
Blomstring: Uanseelig grøn blomstring i maj-juni
Høstfarve: Gul
Jordbund: Sandjord Muldjord Lerjord
X X X
Dræningsforhold: Tør Veldrænet Fugtig
X X X
Lysbehov: Fuld sol Halvskygge Dyb skygge
X X X
Giftig: Ja Nej
Spiselig: Ja Nej
Beskæringsvenlig: Ja Nej
Bivenlig: Ja Nej
Vindtolerance: Tolerant
Frosttolerance: Fuldt hårdfør
Salttolerance: Tolerant