Engriflet hvidtjørn

Skovfogeden siger:

“Hvidtjørnsarterne egner sig særligt godt i læhegn. De kan danne tætte krat, som både er effektive i forhold til læ og privatliv. Desuden er hvidtjørn meget flot, når den står med blomster i det tidlige forår.”

Ole Ruhwald

Udbredelse

Engriflet hvidtjørn den mest udbredte af de forskellige europæiske arter af hvidtjørn og er da også, sammen med almindelig hvidtjørn, den af hvidtjørnsarterne der er mest udbredt i Danmark.

Engriflet hvidtjørn optræder i hele landet, men er mest almindelig i Østdanmark, og anses som hjemmehørende i Danmark.

Den ses på alt fra overdrev til strandenge og ofte i levende hegn.

Den optræder som stor busk til mellemstort træ på op til 15 meter, og den kan i lysåbne forhold blive meget tæt og tornet med mange bær.

Udseende

Den kan være svært at kende forskel på de forskellige arter af hvidtjørn ude i felten. Dette skyldes blandt andet at engriflet hvidtjørn laver hybrider med både almindelig- og koralhvidtjørn. Den måde hvorpå engriflet hvidtjørn adskiller sig på, er ved kun at have én griffel. Griflen sidder i blomsten, og er der hvor pollen bliver optaget.

Hvidtjørnen får flotte hvide blomster imellem maj og juni, og den kan opleves som fuldstændig dækket af blomsterne. Et godt tegn på foråret er kommet til landet. Duften er ikke for alle, og beskrives af nogle som lugten af sildelage. Duften kan dog variere.

Vækst

I plantens første år er tilvæksten lav til moderat. Som ældre træ, er tilvæksten ganske lav. Engriflet hvidtjørn er mindre skyggetolerant end almindelig hvidtjørn.  Til gengæld kan engriflet hvidtjørn vokse på tør jord, og den er mindre krævende når det gælder næring og jordbund end almindelig hvidtjørn. Engriflet hvidtjørn er vækstkraftig, og den tåler gentagende beskæring og formklipning.

Hvidtjørn er generelt ikke plaget af alvorlige skadevoldere. Den alvorligste er svampesygdommen ildsot, som kan føre til grendød.

Engriflet hvidtjørn kan blive op til 300 år og er stedvis set rundet 400 år.

Anvendelse

Traditionelt har hvidtjørnen været anvendt som hæk, levende hegn og læhegn. Engriflet hvidtjørn tåler både dyrebid og nedskæring bedre end den almindelige hvidtjørn.

Hos Proviido Skov & Natur planter vi også hvidtjørn i både skovbryn og læhegn. Vi er glade for den på grund af dens hurtige opvækst og dens evne til hurtigt at give følelsen af et lukket hegn. Den er oplagt at plante i de yderste rækker af en beplantning eller et skovbryn. Desuden synes vi, at blomstringen i maj bidrager med herlighed til et hvert læhegn.

Biodiversitet og klima

Engriflet hvidtjørn har sammen med de andre hvidtjørne-arter over 440 forskellige arter af basidiesvampe og insekter tilknyttet.

Hvidtjørnens bær ædes velvilligt af flere fugle fra slægten drosler, herunder sjagger der spreder kernerne milevidt.

Hvidtjørn forventes ikke at tage negativ skade af klimaændringerne.

Vidste du?

Hvidtjørn er i folkemunde af og til kaldt ”levende pigtråd”.

De modne bær kan spises og anvendes både til marmelade, sylt og kan spises rå. Umodne bær kan give ondt i maven, men er ikke farlige.

Blomster og frugter har været anvendt til naturmedicin.

Engriflet hvidtjørn har og ry for at kunne skulpturklippes i prydhaver.

Kontakt os om dit planteprojekt

Standard kontaktformular til indsættelse i bunden af Produkter

Udfyld nedenstående informationer og bliv kontaktet til en uforpligtende snak om dit projekt.

  • Skriv gerne en kort besked om, hvad din henvendelse drejer sig om.
  • Ved indsendelse af kontaktformular, bekræfter du også at vi må kontakte dig om det specifikke emne siden omhandler. De kontaktinfo anvendes jf. persondatapolitik og vil ikke blive videresolgt eller brugt til anden marketing.
  • Hidden
Når du køber planter hos Proviido, får du planter af den bedste kvalitet fra danske planteskoler, samt råd og vejledning fra vores skovfogeder – kontakt os for en snak om dit planteprojekt.

Latinsk navn: Crataegus monogyna
Hjemmehørende: Ja
Maks. højde: 15 Meter
Størrelse: Busk
Blomstring: Hvid blomstring i maj-juni
Høstfarve: Gul
Jordbund: Sandjord Muldjord Lerjord
X X X
Dræningsforhold: Tør Veldrænet Fugtig
X X
Lysbehov: Fuld sol Halvskygge Dyb skygge
X X
Giftig: Ja Nej
Spiselig: Ja Nej
Beskæringsvenlig: Ja Nej
Bivenlig: Ja Nej
Vindtolerance: Fuldt hårdfør
Frosttolerance: Fuldt hårdfør
Salttolerance: Fuldt hårdfør