Udbredelse
Dugpil er hjemmehørende i Europa og Vestasien. Dens naturlige habitat omfatter fugtige områder, såsom sumpskove, sumpe, enge og vandløbsbredder. Arten er i dag indført og naturligt forvildet i Danmark.
Dugpil foretrækker at vokse i fugtig jord og kan tåle periodisk oversvømmelse i kortere perioder, og arten er også brugt til restaurering af ødelagte vådområder og til at forbedre vandkvaliteten langs vandløb.
Udseende
Dugpil kan nå en højde på op til 15 meter, men ses ofte blive mellem 5-10 meter høj.
Barken på dugpil er glat og rødbrunlig, og grenene er ofte buede og hængende.
Artens blade er grønne og aflange med en fin, savtakket kant. Bladene bliver op til 10 centimeter. Dugpil er en løvfældende plante, og dens blade falder af om efteråret. Om foråret får dugpil små grønne blomster, der er arrangeret i tætte, hængende blomsterstande. Blomstringen er dog relativt uanseelig. Efter blomstringen dannes små frugter, der er 2-3 cm lange og brune i farven.
Vækst
Dugpil foretrækker normalt at vokse i våd eller fugtig jord, der er rig på næringsstoffer, samtidig foretrækker arten jorde, der er veldrænet og samtidig holder på fugtigheden. Jorden må samtidig ikke blive for vandstagnerende, da dette vanskeliggør artens vækst.
Generelt er dugpil en hårdfør plante, der kan overleve under diverse klima- og miljøforhold. Dugpil kan normalt klare moderat vindstyrke uden alvorlig skade. Det er bedst at undgå at plante dugpil i områder med høj saltpåvirkning, da dette kan udtørre planten og gøre skade på rødder. Arten skades kun i mindre grad af sen forårsfrost og tidlig efterårsfrost.
Anvendelse
Hos Proviido Skov & Natur har vi anvendt dugpil i skovrejsninger og læhegn i det åbne land. Som en del af en læhegn kan dugpil give beskyttelse mod vind og skabe et mere stabilt mikroklima for de omkringliggende træer og planter. Dugpil kan også hjælpe med at mindske vindens hastighed og reducere forstyrrelser og erosion på jorden.
Ved at inkludere dugpil i skovbryn kan man øge biodiversiteten i området, da dugpil giver levesteder og fødekilder for forskellige dyrearter, som kan hjælpe med at skabe en mere robust og sund balance.
Biodiversitet og klima
Dugpil er en vigtig art i mange økosystemer, da dens rodnet er med til at stabilisere jorden langs vandløb og vandløbsbredder. Den tiltrækker også mange forskellige arter af insekter, som igennem deres bestøvning og overførsel af pollen kan bidrage med føde til andre dyr. Dette fordrer en god biodiversitet.
Vidste du?
Dugpil er blevet anvendt af mennesker i århundreder til forskellige formål, herunder produktion af flettede kurve og som brændsel til opvarmning.