Udbredelse
Blågrøn rose er meget udbredt i både Central- og Nordeuropa, samt i Kina og Orienten, hvor forædlingsarbejdet af mange rose-sorter har fundet sted i mange år, faktisk siden f.Kr.
Den er en af de hjemmehørende arter af vilde roser og er udbredt i hele Danmark, og den er særligt almindelig i store dele af Jylland. Den blågrønne rose er samtidig en af de rosearter der er flest af i Danmark.
Som de øvrige rosearter, er den blågrønne rose er en lyskrævende art, som samtidig er stærk tolerant overfor vind, vejr og salt. Arten trives godt i kystklimaer, men kræver mere næring i jorden end andre rosearter for optimal vækst. Den er næsten ligeså nøjsom og tolerant, som den invasive slægtning, hybenrose (rosa rugusa).
Udseende
Den blågrønne rose er en op til 2 meter høj busk med tæt forgrening. Den danner derfor tætte rosenkrat. Navnet blågrøn rose hænger sammen med, at artens blade er let blågrønne. Arten får store lyserøde blomster. Blomsterne er særdeles velduftende, og blomsterne springer ud i forsommeren og får ligesom andre rosenarter frugter, som kaldes hyben. Dens hyben er 1,5-2 cm brede og 2-3 cm. lange. Hybenerne er orange-røde og modnes omkring september.
Anvendelse
Hos Proviido Skov & Natur anvender vi blågrøn rose når vi planter læhegn og i skovbryn. Arten danner et solidt bunddække, og den er derfor meget anvendelig i de ydre rækker af skovbryn, hvor den kan få nok lys.
Blågrøn rose er udseendemæssigt meget lig den invasive art rynket rose, og blågrøn roses vækst minder også om rynket roses vækst, men blågrøn rose er derimod hjemmehørende, og den har ikke nogen negativ effekt på Danmarks oprindelige biodiversitet.
Artens vindførhed minder også om rynket roses, og den er derfor et godt alternativ til plantninger i sommerhusområder ved vestkysten og lignende.
Vidste du?
Man kan anvende hyben til marmelade.
Mange fugle spiser af rosens hyben.
Flere arter af pattedyr søger også de modne hyben.