Avnbøg

Skovfogeden siger:

“Avnbøg er en fed indblandingsart, som kan blive en stor hjælp i særligt de mere produktionsorienterede skove. Desuden er vildtet og flere fuglearter også vilde med avnbøg.”

Ole Ruhwald

Udbredelse

Avnbøg forekommer naturligt i store del af Mellemeuropa, hvor dens nordlige udbredelsesgrænse ligger i Danmark samt det sydlige Sverige. Avnbøg vokser også i Sydeuropa, hvor den kan ses vokse i blandt andet Italien, Sydfrankrig og Grækenland.
I Danmark forekommer avnbøg primært på Bornholm, Lolland-Falster samt på Sydfyn.
Avnbøg vokser primært som underbevoksning i småskove, men ses også i læhegn, skovbryn og mindre beplantninger.

Udseende

Avnbøg bliver et mellemstort træ på mellem 15-20 meter i højden, nogle gange op til 25 meter, på særligt egnede lokaliteter.
Avnbøg har karakteristiske blade. Bladene er elliptiske, og er det man kalder dobbelt savtakkede langs randen. Bladene virker svagt rynkede og med fremtrædende nervation.
Avnbøg får glat grålig bark, og unge grene har brunlige striber.

Vækst

Avnbøg kan vokse på en længere række af jordbunde. Den er relativt nøjsom, hvad angår næringsstofbehov og krav til vandforsyning, men trives bedst på veldrænede muldjorde, hvor den har sin optimale vækst. Den vokser dårligt på sur tørvejord. Avnbøg har ved etablering en beskeden årlig tilvækst, som derimod tager lidt til og bliver moderat. Til gengæld er avnbøg let at etablere, og kræver ingen særlige foranstaltninger for dyrkning.
Avnbøg er ikke i udpræget grad chikaneret af skadevoldere som svampe eller skadedyr.
Avnbøg er meget skyggetålende, hvilket har gjort den ideel til underbeplantning i blandt andet ege- og bøgeskove. Her bidrager den særligt til den fremtidige kvalitet af ege- og bøgetræerne. Avnbøg bliver sjældent dominerende i skoven, på grund af den beskedne højde.

Anvendelse

Hos Proviido Skov & Natur anvender vi særligt avnbøg som indblandingsart i vores skovrejsninger. Avnbøg egner sig særligt godt som indblandingsart i egebevoksninger, hvor avnbøgens store skyggetolerance gør at den kan vokse under egetræernes krone. På sigt vil avnbøgen modvirke vanrisdannelse på egetræerne. Vanris er sekundær grensætning, som nogle træer, f.eks. egetræer, laver. Vanrisdannelsen kan være værdinedsættende hvad angår tømmerpriser.
En underbevoksning af avnbøg vil skygge på egetræernes stamme, og dermed sænke risikoen for vanrisdannelsen.
Avnbøg giver samtidig en god struktur variation i skoven, da den ikke bliver lige så høj, som nogle andre træarter gør.
Avnbøg anvendes også i vildtremisser.

Biodiversitet og klima

Avnbøg har over 270 arter tilknyttet i form af forskellige basidiesvampe og insekter. Desuden er avnbøg eftertragtet af hjortevildt, som ynder at fouragere på blade fra de grene, som er inden for bidhøjde. Flere fuglearter æder også avnbøgens frø.

Vidste du?

Avnbøg udover at være meget anvendt som hækplante, så anvendes Avnbøg også til Bonsai-træer, som er en japansk kunstart. Det er en dyrkningsmetode, som fremmer dværgvækst. Man ender derfor med meget små træer trods meget høje aldre.

Kontakt os om dit planteprojekt

Standard kontaktformular til indsættelse i bunden af Produkter

Udfyld nedenstående informationer og bliv kontaktet til en uforpligtende snak om dit projekt.

  • Skriv gerne en kort besked om, hvad din henvendelse drejer sig om.
  • Ved indsendelse af kontaktformular, bekræfter du også at vi må kontakte dig om det specifikke emne siden omhandler. De kontaktinfo anvendes jf. persondatapolitik og vil ikke blive videresolgt eller brugt til anden marketing.
  • Hidden
Når du køber planter hos Proviido, får du planter af den bedste kvalitet fra danske planteskoler, samt råd og vejledning fra vores skovfogeder – kontakt os for en snak om dit planteprojekt.

Latinsk navn:Carpinus betulus
Hjemmehørende:Ja
Maks. højde:28 Meter
Størrelse:St træ
Blomstring:Grøn blomstring i april-maj
Høstfarve:Gul-brun
Jordbund:SandjordMuldjordLerjord
XX




Dræningsforhold:TørVeldrænetFugtig
X




Lysbehov:Fuld solHalvskyggeDyb skygge
XXX




Giftig:JaNej
Spiselig:JaNej
Beskæringsvenlig:JaNej
Bivenlig:JaNej
Vindtolerance:Fuldt hårdfør
Frosttolerance:Fuldt hårdfør
Salttolerance:Tolerant