Udbredelse
Almindelig bærmispel er naturligt hjemmehørende i det østlige Nordamerika, hvor populationen primært har været koncentreret i det østlige Canada.
Den kom allerede i slutningen af 1700-tallet til Danmark, med henblik på anvendelse i haver og parker. Hurtigt fik den også en yderligere funktion til anvendelse i læhegn, hvor den med sine flotte farver og gode læegenskaber egnede sig godt.
Udseende
Almindelig bærmispel ses ofte som en flerstammet busk med en højde på mellem 4 til 5 meter. Grensætningen er opret og udspærret.
Bladene på almindelig bærmispel er ved udspring grønne med rødlige nuancer, og ved løvfald er de mere gullige eller orange. Bladene er ved udspring let dunede, men får en mere læderagtig fornemmelse senere. En måde, hvorpå man kan adskille almindelig bærmispel fra aks-bærmispel, er på bladenes behårede stilk.
Almindelig bærmispel får fine hvide blomster i klaser med ca. 7-12 blomster. Blomstringen finder sted omkring starten af maj måned, ca. samtidig med løvspringet. Frugten er en mørkerød til sortviolet bærlignende stenfrugt. Frugten er velsmagende og spises af en lang række fugle. Frugterne er modne omkring juli, og kan spises rå eller anvendes til marmelade.
Barken er først rødbrunlig, senere bliver den gråbrun, og til sidst er barken ensfarvet grå.
Vækst
Almindelig bærmispel kan vokse på de fleste jordbundstyper, og arten ses både på magre sandjorde og federe lerjorde. Desuden vokser arten velvilligt på selv vådbundsarealer som f.eks. i moser og lignende.
Almindelig bærmispel tåler en del skygge, men får den flotteste blomstring når den står soleksponeret. Almindelig bærmispel er også vindtolerant, og egner sig derfor godt i læhegn.
Anvendelse
Hos Proviido Skov & Natur anvender vi særligt almindelig bærmispel i læhegn, vildtbeplantninger og skovbryn. I disse beplantninger er den særligt god, da den både har gode læegenskaber, men også en stor herlighedsværdi. Blomsterne er meget flotte og bærrene har god foderværdi for mange fuglearter.
Biodiversitet og klima
Almindelig bærmispel er særligt eftertragtet af en lang række fugle, og den besøges også af flere insekter som f.eks. bier og sommerfugle, da den er både pollen og nektarkilde.
Almindelig bærmispel er ikke optaget på den danske liste over invasive arter, men arten er på observationslisten. Almindelig bærmispel skaber nogle steder problemer ved indvandring på heder og moser, da den trives godt på mager, sandet og fugtig jord. Det antages derfor, at almindelig bærmispel i større eller mindre grad kan blive problematisk i danske heder, klitter og moser, hvor den potentielt kan udkonkurrere hjemmehørende arter.
Almindelig bærmispel forventes ikke i noget betydeligt omfang, at blive påvirket af klimaændringerne.
Vidste du?
Det er særligt fuglearterne solsort, bogfinke, musvit og grønirisk, som fouragerer på bærmispel-arterne.