Ahorn eller ær, som træet kaldes af skovfolk, er et af de mest kendte løvtræer i Danmark. Af nogen betragtes ær som ukrudt, hvilket bestemt ikke er retfærdigt!
Udbredelse
Ær er vidt udbredt i store dele af Centraleuropa, Østeuropa og helt til Mellemøsten, men man kan også støde på ær i Nordspanien og i stort set hele Italien.
Ær findes i dag vildt voksende i hele Danmark, og den har oprindeligt haft sin naturlige udbredelse i det sydlige Danmark, så som Sønderjylland og Sydfyn. I Danmark vokser ær oftest som indblandingsart i bøgeskov. Ær forynger sig dog velvilligt, og den vokser derfor som underskov adskillige steder eller som solitært træ på lysåbne arealer.
Udseende
Ær bliver et højt løvtræ på omkring 30 meter, dog bliver ær i mere almindelighed ca. 25 meter høj. Barken er i ungdommen glat og grålig og med alderen mere rødlig eller brunlig samt svagt afskallende.
Ær får store lappede blade, som mange kan genkende. Dette skyldes måske, at der på den canadiske flag er afbilledet et blad fra en sukkerløn, som til forveksling ligner bladene fra ær en del. Sukkerløn og ær er i sammen slægt.
Bladstilken er rødlig og bladene bliver gule i efteråret, hvilket giver nogle flotte efterårsfarver.
I oktober måned bliver ærens frugter modne, og de kan opleves som små helikoptere i luften. Frugten er nemlig vinget, hvilket får den til at rotere i vinden, når de falder.
Vækst
Æren kan vokse på en bred vifte af jordbundstyper, og den stiller ikke umiddelbart store krav til næring og vand for at vokse.
Vil man dog dyrke ær til produktion, ser man en imponerende vækst under optimale forhold. Optimale forhold kræver noget bedre jord med moderat næringsindhold og gode mængder tilgængeligt vand.
Ær er i ungdommen skyggetålende, og den ses derfor ofte etablere sig under andre træer. Senere bliver æren dog mere lyskrævende, hvis den skal fortsætte sin hurtige udvikling.
Arten er vindfør i næsten hele Danmark, men har det svært ved vestkysten.
Anvendelse
Hos Proviido Skov & Natur anvender vi særligt ær i vores skovrejsninger, både med og uden tilskud. Den anvendes primært som indblandingsart sammen med bøg. På grund af ærs velvillighed til selvforyngelse på en lang række lokaliteter, er det en god art i det naturnære skovbrug. Vi synes ær har god berettigelse, da det er en kultursikker art, der er nøjsom og kommer godt på stort set alle jordbundstyper.
Biodiversitet og klima
Ær har sammen med sine slægtninge i lønfamilien, blandt andet spidsløn og navr, mere end 200 tilknyttede arter af svampe, mider og insekter. Ær er derfor en moderat god art i biodiversitets sammenhæng.
Ær forventes at tage fint imod klimaændringerne, men vil blive udfordret på i forvejen tørre lokaliteter, hvor der allerede nu er begrænsede mængder vand.
Vidste du?
Det danske navn ær menes at være det arten oprindeligt er kaldt, hvor navnet ahorn menes at komme fra Tyskland.
At ær er giftig for heste, så ær skal ikke plantes i et læhegn tæt opad en hestefold.
Ær bliver blandt andet anvendt til møbeltræ, gulvtræ og snedkertræ.