Æblerose

Skovfogeden siger:

“Æblerosens store jordbundsamplitude i kombination med dens skyggetolerance gør den virkelig brugbar i mange sammenhænge, hvor andre roser kan blive udfordret. Derudover er æblerosen vildt flot og dufter skønt.”

Martin Viborg

Udbredelse

Æblerose er naturligt hjemmehørende i Central- Mellemeuropa. Æblerose er i dag meget normal i Skandinavien inklusive Denmark. Æblerose menes ikke er være oprindeligt hjemmehørende i Danmark, men har alligevel fundet vej hertil ved naturlig spredning, eller på grund af menneskelig indvirkning i middelalderen.

Æblerose vokser i hele Danmark, men fortrinsvis på mildere egne på jorde med et moderat indhold af ler. Æblerose vokser bedst på lyseksponeret jord, men tåler mere skygge end f.eks. klitrose og blågrøn rose.

Æblerose tåler meget vind, men kan blive udfordret af hård frost, frosten går dog primært ud over frøene.

Udseende

Æblerose er en op til 3 meter høj busk, og bliver normalt ca. lige så bred. Æblerose får kraftige torne.

Æblerose kan kendes på sine hyben, der er ellipsoide/aflange og lakrøde. Med lidt god vilje kan man kalde dem ægformede.

Æblerosens blade og frugtstande har en mild duft af æble. Æblerose får lyserøde til rosafarvede blomster, som springer ud omkring maj-juni måned.

Den minder om og kan forveksles med hunderose.

Vækst

Vokser til en højde på 2-3 meter og vokser gerne på tørre skrænter. Æblerose erikke så slem til at danne mange rodskud, som andre rosearter kan være. Tornene er stride og krumme. Planten kan i strenge vintre fryse tilbage. På de naturligt forekomne rosearter, som f.eks. æblerose, er der ikke mange skadevoldere der har alvorlig betydning for plantens overlevelse. Skadevoldere er ofte et større problem på forædlede rosearter.

Anvendelse

Hos Proviido skov og natur anvender vi særligt æblerose i de yderste rækker af skovbryn og i læhegn, hvor den giver et farverigt spil, og med sine hyben er god for vildtet. Æblerosen har en tæt forgrening, og danner derfor godt læ ind i bevoksningen.

Æblerose er også en af de rosearter, der kan vokse på en bred vifte af jordbundtyper, hvor andre roser kan være mere kræsne. Med æblerosens tolerance over for skygge, er den ideel på de fleste lokaliteter. Desuden får æblerose utroligt flotte og ofte mange blomster. Dette pynter i ethvert skovbryn.

Biodiversitet og klima

Der er over 260 forskellige arter af insekter og basidiesvampe tilknyttet de naturligt voksende danske roser.

Æblerose forventes ikke at blive negativt påvirket af klimaændringerne, men tvært imod at trives ved de højere temperaturer og mildere vintre.

Vidste du?

Man kan anvende hyben til marmelade og saft.

Mange fugle spiser af rosens hyben.

Flere arter af pattedyr søger også de modne hyben.

Kontakt os om dit planteprojekt

Standard kontaktformular til indsættelse i bunden af Produkter

Udfyld nedenstående informationer og bliv kontaktet til en uforpligtende snak om dit projekt.

  • Skriv gerne en kort besked om, hvad din henvendelse drejer sig om.
  • Ved indsendelse af kontaktformular, bekræfter du også at vi må kontakte dig om det specifikke emne siden omhandler. De kontaktinfo anvendes jf. persondatapolitik og vil ikke blive videresolgt eller brugt til anden marketing.
  • Hidden
Når du køber planter hos Proviido, får du planter af den bedste kvalitet fra danske planteskoler, samt råd og vejledning fra vores skovfogeder – kontakt os for en snak om dit planteprojekt.

Latinsk navn: Rosa rubiginosa
Hjemmehørende: Ja
Maks. højde: 3 Meter
Størrelse: Busk
Blomstring: Rosa blomstring i maj-juni
Høstfarve: Gul
Jordbund: Sandjord Muldjord Lerjord
X X X
Dræningsforhold: Tør Veldrænet Fugtig
X X
Lysbehov: Fuld sol Halvskygge Dyb skygge
X X
Giftig: Ja Nej
Spiselig: Ja Nej
Beskæringsvenlig: Ja Nej
Bivenlig: Ja Nej
Vindtolerance: Tolerant
Frosttolerance: Tolerant
Salttolerance: Tolerant