Tilskuddet fravalgt

Etablering af læhegn

Opgave: Læhegn om ejendom
Tidspunkt: 2016
Kunde: Birgitte
Ansvarlig skovfoged: Martin Viborg

Et lille projekt, som vi fik lov at lave i foråret 2016, som noget af det første, efter vi startede vores egen virksomhed.

Birgitte kontaktede os, efter hun havde haft en dialog med et større rådgivningsfirma, der gerne ville sælge hende et læhegn med tilskud (tilskudsordningen blev nedlagt i 2019 og der er pt. ikke mulighed for at søge tilskud til læhegn og småbeplantninger). Umiddelbart, synes Birgitte dog ikke at omfanget af beplantningen skulle være så stor, som der var krav om, for at komme i betragtning til tilskuddet.

Vi tog derfor en dialog med Birgitte og designede to mindre læhegn til hende – og det viste sig at blive væsentligt billigere, end selv hvis hun havde fået tilskuddet…!

Nedenstående, er skrevet af journalist Joan Thora E. Laurberg (joanthora@gmail.com) og er blevet bragt i forskellige medier.

Der er også plads til natur på de mindre ejendomme

For at forskønne omgivelserne har Birgitte længe ønsket at bruge nogle af ejendommens åbne arealer til beplantning med træer og buske. Dels for at skabe læ og ikke mindst få naturen tættere på i dagligdagen. Det viste sig til hendes store overraskelse, at plantning uden tilskud var billigst og det mest fleksible, fremfor at gøre brug af tilskudsordninger.

Ønske om at få naturen tættere på

Birgitte ejer en mindre landejendom på 2 hektar et par km øst for Flemming. På ejendommen driver hun en kennel og hundepension, og arbejder som zoneterapeut, massør og sygeplejerske.

For at forskønne omgivelserne har Birgitte længe ønsket at bruge nogle af ejendommens åbne arealer til beplantning med træer og buske, for at skabe læ og ikke mindst få naturen tættere på i dagligdagen.

Læhegn og mindre naturplantninger kan være en god måde at bruge mindre arealer nær din bolig, hvis du gerne vil skabe læ ved bolig og have, uden at etablerer noget der kræver alt for meget vedligehold og samtidig tilføre natur.

Fik lov at sætte sit eget præg på læhegnet

Efter planterne er kommet i jorden og igang med at vokse, er jeg glad for jeg fik taget beslutningen. Det er lykkedes som jeg håbede og nu glæder jeg mig til at se det gro og se årstidernes vekslende farver fra stuens vinduer.

”Jeg ville rigtigt gerne have et læhegn rundt om ejendommen. Men udover læ – så var det vigtigt for mig at beplantningen kom til at indeholde træer og buske, der i videst muligt omfang, kunne tiltrække insekter og fugle. Og at beplantningen i øvrigt ikke blev plantet birk og hassel, som jeg er allergisk overfor… En anden vigtig ting, var at bær og frugter var spiselige for både børn og dyr – da jeg både har hunde og børnebørn, der opholder sig ved læhegnet, var det vigtigt at der ikke var giftige planter eller bær i hegnet. Valget af planter og sammensætningen var derfor ikke uvæsentlig for mig.”

Afsøgning af marked

Jeg har brugt en hel del tid på nettet for at lede efter firmaer der kunne hjælpe, med råd og vejledning, både om plantningen, men også om evt. tilskudsmuligheder.

På proviido.dk kunne jeg udfylde en kort webformular, og se at der var en mulighed for at være med til at beskrive mine egne ønsker. Webformularen var rigtig sjov at arbejde med. Det var faktisk og også både sjovt og givtigt at selv kunne tegne og måle på min plantning. Efterfølgende blev jeg ringet op af Martin Viborg og fik en god snak. Martin var god til at beskrive mine muligheder – både i forhold til den praktiske løsning, men også mine tilskudsmuligheder. Det viste sig, at det rent faktisk blev billigere og lettere løsning, at plante læhegnet uden tilskud.

Overraskende? Plantning uden tilskud blev billigere og mere fleksibelt uden tilskud!

I første omgang havde jeg egentlig lagt mig fast på en standard løsning med op til 60% tilskud. Men udover at jeg følte mig bundet af en standard løsning, uden de store muligheder for at vælge mellem planter, viste det sig til min overraskelse også, at tilskudsløsningen var noget dyrere end den jeg endte med at vælge som var uden tilskud.

En anden fordel ved at det blev plantning uden tilskud var, at jeg slap for usikkerheden om, hvorvidt jeg kom med i ordningen eller ej og ikke mindst at jeg slap for ventetiden på at få lavet tilskudsansøgning og vente på sagsbehandling… Efter at have rådført mig med Proviido, kunne vi bestille planter og sætte gang i projektet med det samme.

Af Joan Thora E. Laurberg bragt i Vejle Amts Folkeblad september 2016

Skal vi også hjælpe dig med at etablere dit læhegn?

Vi er eksperter i at designe læhegn ud fra dine ønsker, herunder naturligvis de lokale vækstforhold som jordbund og vind, samt de enkelte planters vækstkrav.

Fem ting du skal huske, når du etablerer naturplantning på din ejendom

  • Udvælg planter efter dine ønsker om læ, dyreliv, årstidens farver, visuelle indtryk m.v.
  • Vælg planter efter de lokale vækstforhold.
  • Sørg for den rigtige sammensætning af planter så struktur og artvise vækstbehov tilgodeses.
  • Gør forarbejdet og sørg for at plantebedet er jordbearbejdet passende.
  • Husk at holde rent(!).

Skriv til os og bliv kontaktet for en uforpligtende snak om dit projekt

  • Adresse - Postnummer - By
  • Skriv gerne en kort besked om, hvad din henvendelse drejer sig om.
  • Ved indsendelse af kontaktformular, bekræfter du også at vi må kontakte dig om det specifikke emne siden omhandler. De kontaktinfo anvendes jf. persondatapolitik og vil ikke blive videresolgt eller brugt til anden marketing.