Der er også plads til natur på de mindre ejendomme

Vidensbase -> Viden -> Der er også plads til natur på de mindre ejendomme

For at forskønne omgivelserne har Birgitte længe ønsket at bruge nogle af ejendommens åbne arealer til beplantning med træer og buske. Dels for at skabe læ og ikke mindst få naturen tættere på i dagligdagen. Det viste sig til hendes store overraskelse, at plantning uden tilskud var billigst og det mest fleksible, fremfor at gøre brug af tilskudsordninger.

Ønske om at få naturen tættere på

Birgitte ejer en mindre landejendom på 2 hektar et par km øst for Flemming. På ejendommen driver hun en kennel og hundepension, og arbejder som zoneterapeut, massør og sygeplejerske.

For at forskønne omgivelserne har Birgitte længe ønsket at bruge nogle af ejendommens åbne arealer til beplantning med træer og buske, for at skabe læ og ikke mindst få naturen tættere på i dagligdagen.

Læhegn og mindre naturplantninger kan være en god måde at bruge mindre arealer nær din bolig, hvis du gerne vil skabe læ ved bolig og have, uden at etablerer noget der kræver alt for meget vedligehold og samtidig tilføre natur.

Fik lov at sætte sit eget præg på læhegnet

Efter planterne er kommet i jorden og igang med at vokse, er jeg glad for jeg fik taget beslutningen.  Det er lykkedes som jeg håbede og nu glæder jeg mig til at se det gro og se årstidernes vekslende farver fra stuens vinduer.

”Jeg ville rigtigt gerne have et læhegn rundt om ejendommen. Men udover læ – så var det vigtigt for mig at beplantningen kom til at indeholde træer og buske, der i videst muligt omfang, kunne tiltrække insekter og fugle. Og at beplantningen i øvrigt ikke blev plantet birk og hassel, som jeg er allergisk overfor… En anden vigtig ting, var at bær og frugter var spiselige for både børn og dyr – da jeg både har hunde og børnebørn, der opholder sig ved læhegnet, var det vigtigt at der ikke var giftige planter eller bær i hegnet. Valget af planter og sammensætningen var derfor ikke uvæsentlig for mig.”

Afsøgning af marked

Jeg har brugt en hel del tid på nettet for at lede efter firmaer der kunne hjælpe, med råd og vejledning, både om plantningen, men også om evt. tilskudsmuligheder.

På proviido.dk kunne jeg udfylde en kort webformular, og se at der var en mulighed for at være med til at beskrive mine egne ønsker. Webformularen var rigtig sjov at arbejde med. Det var faktisk og også både sjovt og givtigt at selv kunne tegne og måle på min plantning. Efterfølgende blev jeg ringet op af Martin Viborg og fik en god snak. Martin var god til at beskrive mine muligheder – både i forhold til den praktiske løsning, men også mine tilskudsmuligheder. Det viste sig, at det rent faktisk blev billigere og lettere løsning, at plante læhegnet uden tilskud.

Professionel sparring

Jeg har fået professionel sparring til mit projekt – og efterfølgende har jeg med Proviido kunne lægge min opgave i udbud. På den måde sparede jeg penge på planterne og plantningen og den efterfølgende renholdelse, hvor jeg har fundet en dygtig skoventreprenør i Claus Simonsen, der har løst opgaven på bedste vis.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Overraskende? Plantning uden tilskud blev billigere og mere fleksibelt uden tilskud!

I første omgang havde jeg egentlig lagt mig fast på en standard løsning med op til 60% tilskud. Men udover at jeg følte mig bundet af en standard løsning, uden de store muligheder for at vælge mellem planter, viste det sig til min overraskelse også, at tilskudsløsningen var noget dyrere end den jeg endte med at vælge som var uden tilskud.

En anden fordel ved at det blev plantning uden tilskud var, at jeg slap for usikkerheden om, hvorvidt jeg kom med i ordningen eller ej og ikke mindst at jeg slap for ventetiden… Efter at have rådført mig med Proviido, kunne vi bestille planter og sætte gang i projektet med det samme. Entreprisen blev leveret af firmaet C.S. Skovservice, mens jeg fik den faglige sparring og formidlingen af opgaven gennem proviido.dk.

Fem ting du skal huske, når du etablerer naturplantning på din ejendom

  • Udvælg planter efter dine ønsker om læ, dyreliv, årstidens farver, visuelle indtryk m.v.
  • Vælg planter efter de lokale vækstforhold.
  • Sørg for den rigtige sammensætning af planter så struktur og artvise vækstbehov tilgodeses.
  • Gør forarbejdet og sørg for at plantebedet er jordbearbejdet passende.
  • Husk at holde rent(!).

Kontakt os, hvis du også vil se om plantning uden tilskud, kan være løsningen for dig

Naturligvis laver vi også mange projekter MED tilskud – læs mere hér.