Parcelhus skiftet ud med skovejendom

Vidensbase -> Viden -> Parcelhus skiftet ud med skovejendom

Skoven inviterer indenfor

Der er ingen, som rigtig forstår, hvad Anette og Lasse Bjerre vil derude på landet, da parret i foråret 2017 forelsker sig i en skovejendom.
Hvorfor vil de flytte 16 kilometer væk fra parcelhuset, som de i 1999 selv fik bygget, og væk fra Holstebro hvor de nyder bylivet?

I begyndelsen forstår Anette og Lasse det måske heller ikke, for egentlig er de på udkig efter en mindre bolig. Deres parcelhus på 180 kvadratmeter vil føles stort, når deres to teenagebørn flytter hjemmefra.

Men de falder for en skoveejendom på Udholmvej i Hodsager. Et nyt hjem på seks hektar med skov og et arkitektonisk spændende træhus på 230 kvadratmeter med anneks. Desuden en swimmingpool, et poolhus og et maskinhus.

Efter familien Bjerres overtagelse også en sø, et shelter og et saunahus.

TUNGT

Det er med tungt hjerte, de senere overdrager nøglerne til de nye ejere af parcelhuset på Liljekonvalen i Holstebro. Men Anette og Lasse er fast besluttet på at prøve kræfter med skovejendommen. De har altid haft lyst til nye projekter.
– Det, vi flyttede fra, er det skønneste sted i verden, og det her er lige så skønt. “Hvorfor vælger I så det her?” spurgte folk. Det var også rigtig svært. Det var virkelig med blandede følelser, for vi boede fantastisk. Men vi er kommet til et sted i livet, der gør, at hvis vi har lyst til noget og synes, det kunne være interessant, jamen, så gør vi det, fortæller Anette.

Til daglig arbejder hun i Nupark ved Holstebro, hvor hun driver anettebjerre.dk og nyder et arbejdsliv som iværksætter.
Lasse Bjerre er områdeleder hos Falck.

Det er Lasse, som en vinterdag i 2016 finder skovejendommen, da han på boligsiden.dk er på udkig efter en mindre bolig end parcelhuset på Liljekonvalen.
Om forløbet fortæller han:
– Stik imod hvad vi faktisk er på vej henimod, ser jeg skovejendommen og falder fuldstændig for den! Jeg siger til Anette: “Den ska’ vi da ud at se!”

GRATIS

Med en holdning om, at der da aldrig kan ske noget ved at køre ud at se stedet, sætter Anette og Lasse kurs mod Udholmvej.
– Det ser bare lækkert ud! Vi er ude at se det flere gange, og vi snakker om, at hvis vi sætter vores hus i Holstebro til salg, og hvis vi kan få en god pris for det … jamen, hvorfor så ikke prøve det?

Et tjek hos ejendomsmægleren overbeviser parret om, at parcelhuset på Liljekonvalen kan sælges til en god pris:
– Så tager det ene og det andet faktisk sig selv i hånden. De to priser er næsten ens, så vi køber skovejendommen betinget af, at vi får solgt vores hus i Holstebro, fortæller Lasse.

To måneder efter parcelhuset er sat til salg, bliver det solgt. Få dage senere køber Anette og Lasse skoveejendommen, selvom parcelhusets nye ejere fortsat har nogle dages fortrydelsesret. Men andre er begyndt at interessere sig for skovejendommen, og Anette og Lasse vil sikre sig drømmehjemmet på Udholmvej. Med advokathjælp får de fjernet alt om betinget køb, og i en uge ejer de både parcelhus og skovejendom.

PROVIIDO ÅBNER SKOVEN

Mange projekter bliver hurtigt realiseret, efter familien i september 2017 flytter ind. Godt hjulpet af deres forældre, får Anette og Lasse i løbet af få måneder mange projekter i og omkring huset gjort færdigt.
Men skoven er meget kompakt. Den står som en mur tæt ved huset og inviterer på ingen måde indenfor. Et par hjulspor er eneste vej ind i vildnisset, og muligheden for at følge livet i skoven er på grund af skovens tæthed meget begrænset.

En dag, kort tid efter indflytningen, får Anette og Lasse et tip om at lade rådgivningsfirmaet Proviido vurdere mulighederne med skoven. Proviido har specialiseret sig i skov og natur.
– Skovprojektet har vi slet ikke tænkt ind, da vi flytter herud. Det bliver rigtig godt, da vi får fat i Proviido, for vi får en fantastisk skov og en super god sammenhæng mellem hus, have og skov, fortæller Lasse.
Anette tilføjer:
– Nu kan vi gå ture, fordi træer er fjernet, og skovarbejdet har givet plads til stier. Efter Proviidos arbejde kunne vi pludselig se langt ind i skoven. Skov- og naturfirmaet har gjort det muligt for os at se dyrene inde mellem træerne. Før var skoven helt lukket. Proviido har også sørget for, at vi fik en sø. Vi nyder at se, når dyrene kommer for at drikke vand.

SKOVEN BETALER DET HELE

I løbet af kort tid fik Proviido engageret maskiner, og arbejdet med at trimme skoven gik i gang. Salget af flis og tømmer giver ofte så mange penge, at skovarbejdet økonomisk kan hvile i sig selv, eller endda give overskud. Det var også tilfældet på Udholmvej:

– Snart havde Proviido solgt træ for 100.000 kroner, som blev brugt til betaling af skovning, flis og genplantning af løvtræer. Skovprojektet havde vi overhovedet ikke tænkt ind. Det skete udelukkende, fordi vi kom i kontakt med skov- og landskabsingeniør Martin Viborg fra Proviido, fastslår Lasse.

Han tilføjer:
– Nu kan vi bruge skoven, og vi kan sidde på terrassen, ved poolen eller inde i huset og nyde synet af dyrene, når de går inde i skoven.

INDKØRSEL FLYTTET

Proviido tog også fat på indkørslen. Den blev flyttet efter parrets eget ønske, og langs vejen ind til huset slog nyplantede træer hurtigt rødder.
Før Proviido kom ind i billedet, var indkørslen ét stort krat. Også her har indsatsen givet mere lys og luft:
– Fordi træerne tæt ved huset blev fældet, er der nu masser af dejligt lys inde i huset. Før var der mørkt indenfor, fordi skoven stod alt for tæt på. Skoven er trukket godt 50 meter tilbage, altså væk fra huset, fortæller Lasse.

Familien Bjerre glæder sig meget over samarbejdet med Proviido. Skov- og landskabsingeniør Martin Viborg lavede skitser på alt, så familien kunne forestille sig, hvordan skov og indkørsel ville se ud efter indsatsen fra skov- og naturfirmaet.
– Det har været et meget fælles projekt. Opgaven var at få det hele integreret, så skoven kunne blive en del af haven, og haven kunne blive en del af skoven. Også her har Proviido været super dygtig og har fået det hele til at lykkes. Nu er skoven kommet ind i haven – og haven er kommet ind i skoven. På den måde er vores skoveejendom blevet meget mere en helhed, siger Anette.

Hvis parret selv skulle have arbejdet med skoven, ville resultatet være blevet anderledes:
– Jeg ville bare have taget en motorsav og så være gået i gang med at fælde nogle træer hist og pist. Vi ville aldrig selv have set de muligheder, som Martin Viborg fra Proviido så, fastslår Lasse.

PRIVAT

Hver dag går Anette og Lasse en tur rundt i skoven. De går på stier, som er lavet på en måde, så det er nemt at komme rundt. Lasse fortæller:
– Nu er der plantet noget og fældet meget. Proviido opfordrer til, at vi venter nogle år, før vi beslutter, om vi vil have lavet mere. Først når de nye træer er vokset lidt til, kan vi danne os et indtryk af, hvordan det hele kommer til at se ud.

Livet på Udholmvej tiltaler familien Bjerre så meget, at det er sjældent, nogen forlader matriklen, med mindre de har et vigtigt ærinde. For det er det skønneste sted at komme hjem til. Her er masser af ro og dyreliv, fastslår Anette og siger:

– Vi elsker at være hjemme, og vi har fået lavet rigtig mange projekter. Vi har altid været nogle entreprenører, der godt kan lide at sætte gang i projekter. Vi har fået mere udeliv, mere plads og rum. Jeg nyder at sætte mig ud og føle roen. Den er meditativ. Vi er fri for det tætte liv, hvor man kan høre, at naboen slår græs og klipper hæk.

LUFT OG PLADS

Et par weekender har Anette og Lasse været til arrangementer hos tidligere naboer på Liljekonvalen. Det var hyggeligt, men trangt:
– Det var dejligt at være der, men vi følte også, at det var klaustrofobisk. For “de andre bor jo lige derovre, derovre og derovre”. Her er masser af luft og masser af plads. Her er langt til naboer, og vi kan gøre, hvad vi vil. Her er ro, siger Lasse.

Den første tid som skovejer var præget af praktisk arbejde. Det ene projekt afløste det andet, og der var mindre tid til at nyde det nye hjem. Så familien Bjerre ville ned i tempo:
– Vi havde så travlt, fordi vi ville realisere alle projekter på én gang. Bagefter har det til gengæld kun været et spørgsmål om at sætte sig på en havetraktor eller en anden maskine og så lave lidt vedligehold, konkluderer Lasse.

Også børnene har nydt flytningen. En tidlig frygt for, at de unge ville kede sig, fik ingen næring:
– Børnene har nydt det helt vildt. Der er kommet så mange unge mennesker herud. Til studenterfest var der heller ingen tvivl om, hvor festen skulle begynde, og hvor den skulle slutte. Det var her i skoven, fortæller Anette.

Hun glæder sig over at have truffet et svært valg og siger:
– Ved at flytte til det her fantastiske sted fandt jeg ud af, at der findes fantastiske steder. Man skal aldrig være bange for at tage springet. Det har været en ubeskrivelig gave bare at turde gøre det.