Spidsløn

Skovfogeden siger:

“Spidsløn i dens høstfarve er noget af det flotteste, som vi kan finde herhjemme. Der, hvor jeg mener spidsløn kommer til sin ret, er når vi planter den i løvskovsbrynene eller bevoksninger omkring ejernes hus. Her kan skovejeren virkelig nyde de flotte farver både om foråret og efteråret.”

Peter Wortmann

Spidsløn er et flot træ, som om efteråret kommer med meget udsøgte farver, næsten uden sidestykke. Spidsløn bliver blodrød, orange eller gul. Eller måske endda en kombination af disse. Spidsløn sørger altså for ekstra kolorit, i det ellers af og til melankolske efterår.

Udbredelse

Spidsløn er udbredt i store dele af Central- og Østeuropa. Den har bredt sig helt fra det sydøstlige Norge i Nord til Sydfrankrig. Den ses også vokse i Uralbjergene i Rusland, i Tyrkiet og mange lande i mellem.

Udseende

Spidsløn bliver sædvanligvis et stort træ med højder på omkring 20-25 meter. Træet kan blive højere, og der findes målinger på langt over 30 meter.

Spidsløn ligner på mange måder sin nære slægtning Ahorn, eller på skov-lingo ær, men den adskiller sig dog på flere parametre. Bladene har været med til at navngive træet, da disse kan kendes på deres 5-7 tilspidsede lapper. Bladene er blanke og grønne, når træet er i sommerdragt. I slutningen af september begynder bladene at ændre farve hen imod de røde nuancer. I slutningen af oktober falder bladene, og på dette tidspunkt er de ofte helt gule.

Spidsløn blomstrer omkring maj og står med flotte gule blomster.

Spidsløn kan ligesom sin slægtning ær også kendes på dens frugter. De 2-delelige spaltefrugter er let genkendelige. Frugterne har nemlig store frøvinger, og de kendes af mange som små helikoptere.

Vækst

Spidsløn er, ligesom f.eks. eg, et lystræ, der tillader undervækst af flere helt eller delvist skyggetålende arter. Den trives bedst i fuldt lys, og den kan vokse på mange forskellige jordtyper. Den trives dog ikke godt på jorde, som bliver for tørre eller sandede.

Spidsløn er den af acer-arterne, som stiller de højeste krav til den jordbund, som den vokser på. Den stiller nemlig specifikke krav til næringsindholdet, som gerne skal være moderat til godt, men dermed ikke sagt at den slet ikke kan gro på f.eks. sandede jordtyper.

Spidsløn er rimelig hårdfør med hensyn til vind og frost.

Spidsløn tåler ikke alt for højtstående grundvand, og den vokser bedst på jorde med fri dræning.

Anvendelse

Spidsløn er en meget anvendt træart i mange læhegn som bestandstræ eller som supplerende element til eg.

Den er også efterstræbt i byerne som gadetræ og allétræ, fordi den bliver så flot.

Hos Proviido Skov & Natur planter vi den ofte i bevoksningerne, hvor vi ønsker ekstra farvespil, f.eks. op til skovejerens hus. Her står den ofte i sammenblanding af rødeg eller fuglekirsebær, som virkelig bidrager med herlighed i en hver skov.

I det konventionelle skovbrug har den ikke nogen særlig betydning, da den vedproduktion ikke er voluminøs nok.

Biodiversitet og klima

Spidsløn har med ær og navr har over 230 forskellige arter af basidiesvampe og insekter tilknyttet.

Spidsløn forventes i Danmark ikke at blive særligt negativt påvirket af klimaændringerne.

Vidste du?

Spidsløn er, i modsætning til sin slægtning Ær, ikke giftig for blandt andet heste.

Veddet fra spidsløn bruges i Sverige til et special finér produkt kaldet fugleøjefinér, som anvendes til møbler.

Kontakt os om dit planteprojekt

Standard kontaktformular til indsættelse i bunden af Produkter

Udfyld nedenstående informationer og bliv kontaktet til en uforpligtende snak om dit projekt.

  • Skriv gerne en kort besked om, hvad din henvendelse drejer sig om.
  • Ved indsendelse af kontaktformular, bekræfter du også at vi må kontakte dig om det specifikke emne siden omhandler. De kontaktinfo anvendes jf. persondatapolitik og vil ikke blive videresolgt eller brugt til anden marketing.
  • Hidden
Når du køber planter hos Proviido, får du planter af den bedste kvalitet fra danske planteskoler, samt råd og vejledning fra vores skovfogeder – kontakt os for en snak om dit planteprojekt.

Latinsk navn: Acer platanoides
Hjemmehørende: Ja
Maks. højde: 20 Meter
Størrelse: St træ
Blomstring: Gul-grøn blomstring i april-maj
Høstfarve: Gul-rød
Jordbund: Sandjord Muldjord Lerjord
X X X




Dræningsforhold: Tør Veldrænet Fugtig
X X X




Lysbehov: Fuld sol Halvskygge Dyb skygge
X X X




Giftig: Ja Nej
Spiselig: Ja Nej
Beskæringsvenlig: Ja Nej
Bivenlig: Ja Nej
Vindtolerance: Fuldt hårdfør
Frosttolerance: Fuldt hårdfør
Salttolerance: Tolerant