Fuglekirsebær

Skovfogeden siger:

“Fuglekirsebær er en absolut favorit for mit vedkommende. Fulgekirsebær er en af de farverigeste arter vi har herhjemme, som både har flotte blomster i foråret og flotte høstfarver i efteråret. Bærrene kan desuden også anvendes i køkkenet og er eftertragtede af mange flotte fuglearter.”

Martin Viborg

Udbredelse

Fuglekirsebær vokser naturligt i over størstedelen af Mellem- og Nordeuropa. Fuglekirsebær menes oprindeligt at stamme fra Anatolien, hvor den er spredt af mennesket og ikke mindst fuglene tilbage i tiden. Fuglekirsebær regnes for hjemmehørende i Danmark, og den ses mange steder i landskabet og i skovene, men det er specielt på Bornholm og Østjylland, hvor man kan støde på fuglekirsebær.

Udseende

Fuglekirsebær optræder som et stort løvtræ, og træet kan nå højder på op til 25 meter.

Bladene er store, og de bliver 5-11 centimeter lange og er elliptiske i formen. Netop bladene på fuglekirsebær er spændende! Bladene er i starten grønne og skinnende, men bliver senere mere matte.

Det er når vi nærmer os oktober, at bladene virkelig begynder at blive flotte. Deres høstfarve er utrolig farverig, og man kan opleve rødgyldne og gule farver hen på efteråret.

Fuglekirsebær er blandt mange værdsat grundet de fine blomster træet får. I maj-måned blomstrer fuglekirsebær og kan opleves som nærmest helt dækket af de hvide blomster. Blomstringen i maj og efterårsfarverne i oktober dekorerer virkelig skovene og landskabet.

Vækst

Fuglekirsebær vokser bedst på jorde, der ikke er alt for påvirket af grundvand. Den gror godt på muldbund, men kan også komme fint på sandbund. Fuglekirsebær kan tåle at stå i let skygge, men blomstrer ikke særlig meget når den står i skygge. Fuglekirsebær er relativt hurtig til at etablere sig, og kan vokse alt fra 0,5 meter til 1 meter om året. Væksten stagnerer omkring en alder af 35-45 år. Fuglekirsebær kan blive over 100 år, og der er endda set eksemplarer på over 200 år og ældre.

Anvendelse

I en lang årrække, omkring 1950’erne, mente mange skovfolk, at fuglekirsebær kunne betegnes som ukrudt i skovene, heldigvis er dette syn ændret i dag. I dag plantes den oftere i skovrejsninger, læhegn og som generel indblandingsart i skovene.

Hos Proviido Skov & Natur er vi glade for fuglekirsebær, og vi anvender den i mange af vores plantninger. Den er relativt hårdfør i læhegn og nogenlunde stormfast samt frosttolerant.

Den indgår i en stor del af vores skovrejsninger, og den er genial i skovbrynene, hvor man hurtigt kan få følelsen af en begyndende skov. Desuden sørger fuglekirsebær for en utrolig flot skov, både om foråret og i efteråret.

Biodiversitet og klima

Fuglekirsebær har sammen med slåen, mirabel og andre kirsebær-arter over 370 forskellige arter af basidiesvampe og insekter tilknyttet.

Fuglekirsebær forventes ikke at tage negativ skade af klimaændringerne.

Fuglekirsebær tiltrækker en lang række af fugle, og planter man den kan man være heldig at se både stæreflokke og kernebidere.

Vidste du?

Kirsebærstenene tåler nemt at passere gennem tarmsystemet på en lang række af dyr. Specielt fugle, men også pattedyr som ræven og tildeles mennesker har derfor betydning for træartens spredning.

Fuglekirsebær danner ophav for flere af de forædlede kirsebær man kan købe i dagligvarebutikkerne.

Kontakt os om dit planteprojekt

Standard kontaktformular til indsættelse i bunden af Produkter

Udfyld nedenstående informationer og bliv kontaktet til en uforpligtende snak om dit projekt.

  • Skriv gerne en kort besked om, hvad din henvendelse drejer sig om.
  • Ved indsendelse af kontaktformular, bekræfter du også at vi må kontakte dig om det specifikke emne siden omhandler. De kontaktinfo anvendes jf. persondatapolitik og vil ikke blive videresolgt eller brugt til anden marketing.
  • Hidden
Når du køber planter hos Proviido, får du planter af den bedste kvalitet fra danske planteskoler, samt råd og vejledning fra vores skovfogeder – kontakt os for en snak om dit planteprojekt.

Latinsk navn: Prunus avium
Hjemmehørende: Ja
Maks. højde: 25 Meter
Størrelse: St træ
Blomstring: Hvid blomstring i maj-juni
Høstfarve: Rød-gul
Jordbund: Sandjord Muldjord Lerjord
X X X




Dræningsforhold: Tør Veldrænet Fugtig
X




Lysbehov: Fuld sol Halvskygge Dyb skygge
X X




Giftig: Ja Nej
Spiselig: Ja Nej
Beskæringsvenlig: Ja Nej
Bivenlig: Ja Nej
Vindtolerance: Tolerant
Frosttolerance: Tolerant
Salttolerance: Tolerant