Syren

Skovfogeden siger:

“Syren er en god art at indblande i læhegn eller i skovbryn. Arten er hårdfør, etablerer sig ofte uden store problemer, og desuden er den også vildt flot. Hvad mere kan man ønske sig?”

Peter Wortmann

Udbredelse

Almindelig syren er naturligt hjemmehørende i Balkanlandene samt i bjergskovene i Sydeuropa.
Arten blev dyrket helt tilbage i 1600-tallet, hvor den også blev indført i Danmark.
I dag er syren mere eller mindre udbredt i hele Danmark. Den er særligt anvendt i haver, men også i beplantninger i det åbne land. Særligt på Fyn ser man den i mange hegn.

Udseende

Syren er en busk, som bliver mellem 3-5 meter høj. Syren kan også optræde som et lille træ.
Syren er særligt kendt på sine flotte blomster, som enten bliver hvide eller violette. Blomsterne sidder i store klaser, og er derfor meget markante. Syren blomstrer omkring juni, og på dette tidspunkt kan man dufte dem selv på afstand.
Bladene på syren er æg- til hjerteformede og nærmest samme farve som oliven.

Vækst

Syren kan vokse på stort set alle jordbundstyper, men vokser ikke godt på jorde med dræningsproblemer, hvor der kan blive for vådt.
Syren har optimal vækst, hvor den står soleksponeret. Syren tåler dog sagtens halvskygge. Arten er hårdfør over for vind, vejr og endda saltsprøjt.
Syren etablerer oftest let. Syrenen har en stærk tilvækst, og den kan formere sig via rodskud. Syren tåler stærk beskæring, men skal man sikre næste års blomstring, så skal den beskæres lige efter blomstring.
Syren angribes sjældent alvorligt af hverken skadevoldende insekter eller svampe. Dog kan syren have problemer med grendød, som forvoldes af svampen rodråd. Dette sker dog primært på fugtige jorde, hvor syren i forvejen ikke trives.

Anvendelse

Syren er særligt hårdfør i flere sammenhæng, både i forhold til vind, salt og frost. Dette gør den ideel til indblanding i læhegn og ydre skovbryn, selv på ellers ugæstfrie lokaliteter f.eks. ved kysterne. Syren vokser også tæt, hvilket også understreger dens gode funktion i læhegn.
Syren er også hyppigt anvendt i haver, hvor den med sine flotte og velduftende blomster pryder i de fleste haver.

Biodiversitet og klima

Syren har stor interesse for bestøvende insekter, herunder både bier og sommerfugle, på grund af sin store nektar produktion. Desuden er der mange småfugle, som også æder af syrenens frø. Syren danner et solidt bunddække tæt ved jorden, som både er giver læ, men også et godt skjule- og hvilested for vildt.
Syren forventes ikke at blive påvirket af klimaændringerne.

Vidste du?

Nyplukkede syrenblomster kan spises, og kan anvendes som pynt på f.eks. salater. OBS. Bør kun spises i mindre mængder.

Kontakt os om dit planteprojekt


    Skriv gerne en kort besked om, hvad din henvendelse drejer sig om.

    Ved indsendelse af kontaktformular, bekræfter du også at vi må kontakte dig om det specifikke emne siden omhandler. De kontaktinfo anvendes jf. persondatapolitik og vil ikke blive videresolgt eller brugt til anden marketing.

    Når du køber planter hos Proviido, får du planter af den bedste kvalitet fra danske planteskoler, samt råd og vejledning fra vores skovfogeder – kontakt os for en snak om dit planteprojekt.

    Latinsk navn: Syringa vulgaris
    Maks. højde: 6 Meter
    Størrelse: Busk
    Blomstring: Hvid-violet blomstring i maj-juni
    Høstfarve: Brun
    Jordbund: Sandjord Muldjord Lerjord
    X X X




    Dræningsforhold: Tør Veldrænet Fugtig
    X X




    Lysbehov: Fuld sol Halvskygge Dyb skygge
    X X




    Giftig: Ja Nej
    Spiselig: Ja Nej
    Beskæringsvenlig: Ja Nej
    Bivenlig: Ja Nej
    Vindtolerance: Fuldt hårdfør
    Frosttolerance: Fuldt hårdfør
    Salttolerance: Fuldt hårdfør