Naur kan også staves Navr, men udtales med “u” uanset stavemåde.
Udbredelse
Naur er naturligt hjemmehørende i store dele af Europa, fra Spanien i vest til Rusland i øst. Danmark og Sydsverige danner den nordlige grænse for naur naturlige udbredelsesområde.
I Danmark vokser naur primært i Østdanmark, hvor den primært forekommer på lerede jorde.
Udseende
Naur er et 10-15 meter højt træ, som også ofte kan forekomme som flerstammet busk. Under gode vækstforhold kan Naur nå højder på omkring 20 meter.
Naur får mørkegrønne lappede blade, som springer ud omkring maj. Bladene bliver helt gule omkring lidt før løvfald omkring november måned. I efteråret er naur en flot og farverig busk at have indblandet i sit læhegn.
Noget særligt karakteristisk ved naur og andre arter i acer-slægten, så har naur, som ær/ahorn og spidsløn, er dens vingede frugter. Frugterne på naur kan sprede sig med vinden, og vingerne fungerer nærmest som en propel. På naur sidder ”vingerne” meget spredt, og de danner en vinkel på nærmest 180 grader.
Vækst
Selvom naur er meget anvendt på de bedre jorde, så kan den også vokse på sandjord, og planten kan mere eller mindre anvendes i hele Danmark. På sandjord forventes den dog ikke at blive særligt høj. Naur er både frost- og vindfør, hvilket har medført at den ofte anvendes i læhegn og skovbryn. Naur kan også anvendes til hækbeplantning, da den tåler moderat beskæring.
Anvendelse
Hos Proviido Skov & Natur anvender vi naur til en lang række ting. I læhegn, hvor naur kan få godt med plads og lys, giver den god læ. naur vokser også fint trods vindeksponering.
Vi anvender naur i både skovbryn og som indblanding i skovrejsninger med og uden tilskud. Naur tåler skygge, så den kan både anvendes inde i bevoksningerne og i skovbrynene. Dette giver mulighed for en god sammenhæng igennem en nyanlagt skov. Når arten står med helt gult løv i efteråret, pynter den også særligt i skovbrynene.
Biodiversitet og klima
Naur har sammen med ær og spidsløn over 230 forskellige arter af insekter, svampe og mider knyttet til sig, og er derfor til gavn for biodiversitet. Frugterne indgår som føde til både egern og mus.
I forhold til de kommende klimaændringer, så forventes naur ikke at være særligt udsat for problemer.
Vidste du?
Naur producerer store mængde nektar til gavn for bestøvende insekter.
Bladene på Naur har mælkesaft, og kan nogle gange ses, hvis man knækker en stilk over.
Naur blev anvendt da man, omkring starten af 1800-tallet, startede med at kultivere de magre heder i Midt- og Vestjylland. Her blev den anvendt som underskov grundet artens vindførhed.