Naur

Skovfogeden siger:

“Navr egner sig godt i skovbryn, hvor den vokser relativt hurtigt op, og giver flotte farve hen på efteråret. Navr egner sig også særligt godt som fugleskjul, og kan dermed bidrage med meget liv til ens skov.”

Peter Wortmann

Naur kan også staves Navr, men udtales med “u” uanset stavemåde.

Udbredelse

Naur er naturligt hjemmehørende i store dele af Europa, fra Spanien i vest til Rusland i øst. Danmark og Sydsverige danner den nordlige grænse for naur naturlige udbredelsesområde.

I Danmark vokser naur primært i Østdanmark, hvor den primært forekommer på lerede jorde.

Udseende

Naur er et 10-15 meter højt træ, som også ofte kan forekomme som flerstammet busk. Under gode vækstforhold kan Naur nå højder på omkring 20 meter.

Naur får mørkegrønne lappede blade, som springer ud omkring maj. Bladene bliver helt gule omkring lidt før løvfald omkring november måned. I efteråret er naur en flot og farverig busk at have indblandet i sit læhegn.

Noget særligt karakteristisk ved naur og andre arter i acer-slægten, så har naur, som ær/ahorn og spidsløn, er dens vingede frugter. Frugterne på naur kan sprede sig med vinden, og vingerne fungerer nærmest som en propel. På naur sidder ”vingerne” meget spredt, og de danner en vinkel på nærmest 180 grader.

Vækst

Selvom naur er meget anvendt på de bedre jorde, så kan den også vokse på sandjord, og planten kan mere eller mindre anvendes i hele Danmark. På sandjord forventes den dog ikke at blive særligt høj. Naur er både frost- og vindfør, hvilket har medført at den ofte anvendes i læhegn og skovbryn. Naur kan også anvendes til hækbeplantning, da den tåler moderat beskæring.

Anvendelse

Hos Proviido Skov & Natur anvender vi naur til en lang række ting. I læhegn, hvor naur kan få godt med plads og lys, giver den god læ. naur vokser også fint trods vindeksponering.

Vi anvender naur i både skovbryn og som indblanding i skovrejsninger med og uden tilskud. Naur tåler skygge, så den kan både anvendes inde i bevoksningerne og i skovbrynene. Dette giver mulighed for en god sammenhæng igennem en nyanlagt skov. Når arten står med helt gult løv i efteråret, pynter den også særligt i skovbrynene.

Biodiversitet og klima

Naur har sammen med ær og spidsløn over 230 forskellige arter af insekter, svampe og mider knyttet til sig, og er derfor til gavn for biodiversitet. Frugterne indgår som føde til både egern og mus.

I forhold til de kommende klimaændringer, så forventes naur ikke at være særligt udsat for problemer.

Vidste du?

Naur producerer store mængde nektar til gavn for bestøvende insekter.

Bladene på Naur har mælkesaft, og kan nogle gange ses, hvis man knækker en stilk over.

Naur blev anvendt da man, omkring starten af 1800-tallet, startede med at kultivere de magre heder i Midt- og Vestjylland. Her blev den anvendt som underskov grundet artens vindførhed.

Kontakt os om dit planteprojekt

Standard kontaktformular til indsættelse i bunden af Produkter

Udfyld nedenstående informationer og bliv kontaktet til en uforpligtende snak om dit projekt.

  • Skriv gerne en kort besked om, hvad din henvendelse drejer sig om.
  • Ved indsendelse af kontaktformular, bekræfter du også at vi må kontakte dig om det specifikke emne siden omhandler. De kontaktinfo anvendes jf. persondatapolitik og vil ikke blive videresolgt eller brugt til anden marketing.
  • Hidden
Når du køber planter hos Proviido, får du planter af den bedste kvalitet fra danske planteskoler, samt råd og vejledning fra vores skovfogeder – kontakt os for en snak om dit planteprojekt.

Latinsk navn: Acer campestre
Hjemmehørende: Ja
Maks. højde: 20 Meter
Størrelse: Li træ
Blomstring: Uanseelig blomstring i maj
Høstfarve: Gul
Jordbund: Sandjord Muldjord Lerjord
X X
Dræningsforhold: Tør Veldrænet Fugtig
X X
Lysbehov: Fuld sol Halvskygge Dyb skygge
X X X
Giftig: Ja Nej
Spiselig: Ja Nej
Beskæringsvenlig: Ja Nej
Bivenlig: Ja Nej
Vindtolerance: Fuldt hårdfør
Frosttolerance: Fuldt hårdfør
Salttolerance: Tolerant