Udbredelse
Almindelig hæg er udbredt i hele Norden og i det meste af Europa, med undtagelse af middelhavsområdet. Den er vidt udbredt i hele Danmark, men forekommer mest i Østdanmark og mere sjældent langs vestkysten.
Udseende
Almindelig hæg er et mindre træ, der opnår en højde på 10 – 15 meter. Hæg har vundet indpas i mange haver, hvor gartnere yder at bruge navnet “Majtræ”, grundet hægens ivrige blomstring i netop maj måned, hvor man kan se planten med flotte hvide blomster i klaser på op til 35 blomster i hver klase. Almindelig hæg står med små sorte sure bær i sommerhalvåret, stenene inde i bærrene er giftige for mennesker.
Vækst
Almindelig hæg forekommer oftest på ler- og muldjorde, altså gerne de jorde med højt næringsstofindhold. Her har almindelig hæg nemlig sin optimale vækst. Hæg tåler dog de fleste jordbunde, og vokser derfor også på mere næringsfattige sandjorde.
Almindelig hæg vokser godt på fugtige jorde, og tåler endda periodisk oversvømmelse. Almindelig hæg tåler vind og frost relativt godt. Hæg tåler en del skygge, og den kan derfor vokse under andre lystræarter som f.eks. eg og fuglekirsebær.
Anvendelse
Hos Proviido Skov og Natur anvender vi blandt andet hæg som indblandingsart i skove på fugtige og næringsrige lokaliteter. Dette kan f.eks. være i bevoksninger af ask, rødel eller eg. I disse blandingsbevoksninger egner almindelig hæg sig særligt godt som underskov.
Desuden anvendes almindelig hæg også i læhegn og i skovbrynene, hvor den kan bidrage med flotte blomster.
Biodiversitet og klima
Som en af forårets første insektbestøvede planter, er almindelig hæg særligt eftertragtet af insekter, blandt andet bier. Almindelig hæg er også eftertragtet af flere fuglearter, som f.eks. stæren, som æder af træets bær.
Almindelig hæg forventes generelt ikke at blive påvirket af klimaforandringerne, men kan få udfordringer ved udpræget tørke.
Vidste du?
Almindelig hæg bliver i folkemunde også kaldt ”Majtræ”.