Hassel

Skovfogeden siger:

“Hassel er en af de arter jeg virkelig nyder at plante. Den vokser hurtigt og kommer relativt nemt. Den er utrolig eftertragtet af dyreliv og mennesker. Små gnavere og fugle samler nødder til forråd, hjortevildtet ynder at fouragere på de nye skud, og mennesket anvender hasselnødder til utroligt mange ting.”

Ole Ruhwald

Udbredelse

Hassel er udbredt i hele Danmark, og det har den været det i over 10.000 år. Hassel kan ses i mere eller mindre hele Europa, og har spredt sig helt fra Spanien i vest og langt ind i Rusland. Hassel vokser også flere steder i Mellemøsten, og endda i nogle Nordafrikanske lande så som Algeriet og Marokko.

Hassel indfandt sig efter sidste istid, og den har været fast sortiment i naturen lige siden. Hassel har optrådt som undervækst i mange skove, og gør det stadig den dag i dag. Dette skyldes blandt andet at Hassel var en af de første skyggetålende arter der indvandrede efter sidste istid.

Hassel har også været en del af stævningsdriften, som er den ældste skovdriftsform man kender. Dette skyldes at hassel velvilligt sætter nye skud, når den nedskæres. Disse nye lange skud blev anvendt til blandt andet fletværk.

Hassel findes mange steder, og den findes blandt andet på den mere fugtige og rige jordbund. Den vokser helst på muldbund, hvor det dog ikke er alt for vådt. Den optræder ofte i skovbryn, skov og specielt som undervækst under ask og eg.

Udseende

Hassel optræder som en grøn flerstammet busk. Den kan blive 10 – 12 meter i højden, dog bliver den ofte omkring 3-6 meter høj. Barken er først grønlig og bliver senere grå og let skinnende.

Hassel kan nemt kendes på bladene, som er relativt runde i formen med en lille spids. På bladstilken kan der være rødlige hår, og selv bladet er helt dækket med hvidlige hår, specielt på undersiden. Bladene kan virke helt bløde.

Hassel har løvspring i maj, men man kan allerede se forårstegn på haslen fra sent i februar – start marts. Hunblomsterne på hassel er en klassisk forårstegn, og de sidder indesluttet i en bladknop. Ved blomstring stikker kun netop griflerne fra blomsten ud, men de er nemme at kende på det dybe røde til nærmest violette farve. Hunblomsterne sidder i rakler og er også nemme at få øje på.

Hassel er af de fleste kendt på dens frugter, nemlig hasselnødden. Hasselnødder sidder oftest to sammen og nogle gange op til fem sammen. Nødden er først grøn, og den bliver brunlig ved modenhed i slutningen af september.

Vækst

Hassel fornyer sig primært under andre træer. Den stødskyder typisk fra gamle stammer, når de dør ud. Dette er den egenskab man udnyttede meget i stævningsskovbruget. Hassel spredes i nogen grad af gnavere og fugle der samler nødder. Hassel er i reglen selvsteril og skal bruge omkringstående hasselbuske for at bestøve sig.

Hassel kan blive op mod 100 år gammel og blomstrer først omkring 10-års alderen. Frugtsætningen er meget ujævn, og den påvirkes i høj grad af vind og vejr.

Anvendelse

I et konventionelle skovbrug har hassel ofte haft stor betydning som underbevoksning i egeskove, for at undgå at egetræerne satte vanris. Vanris er nydannelse af krone, som kan vokse ud fra stammen. De kommer typisk, hvis der er lys nok, eller efter træet har lidt skade. Vanris er værdinedsættende, og derfor har man plantet hassel eller avnbøg til at skygge på stammerne.

Hassel har også ofte været anvendt i skovbryn, da den faktisk kan vokse så meget, at den kan være anvendelig som brænde.

Hos Proviido Skov & Natur anvender vi både hassel i vores skovbryn og som indblandingsart i skovrejsninger og gentilplantninger.

Biodiversitet og klima

Hassel har over 510 forskellige arter af basidiesvampe og insekter tilknyttet.

Hassel forventes i Danmark ikke at blive påvirket af klimaændringerne.

Vidste du?

Hasselnødden er kendt som signaturingrediensen i smørepålægget Nutella.

Hasselskud fra stævningsskove har været anvendt til flet, tøndebånd og brændsel.

Kontakt os om dit planteprojekt

Standard kontaktformular til indsættelse i bunden af Produkter

Udfyld nedenstående informationer og bliv kontaktet til en uforpligtende snak om dit projekt.

  • Skriv gerne en kort besked om, hvad din henvendelse drejer sig om.
  • Ved indsendelse af kontaktformular, bekræfter du også at vi må kontakte dig om det specifikke emne siden omhandler. De kontaktinfo anvendes jf. persondatapolitik og vil ikke blive videresolgt eller brugt til anden marketing.
  • Hidden
Når du køber planter hos Proviido, får du planter af den bedste kvalitet fra danske planteskoler, samt råd og vejledning fra vores skovfogeder – kontakt os for en snak om dit planteprojekt.

Latinsk navn: Corylus avellana
Hjemmehørende: Ja
Maks. højde: 12 Meter
Størrelse: Busk
Blomstring: Lange gul-grønne rakler i februar-april
Høstfarve: Gul-brun
Jordbund: Sandjord Muldjord Lerjord
X X




Dræningsforhold: Tør Veldrænet Fugtig
X X X




Lysbehov: Fuld sol Halvskygge Dyb skygge
X X




Giftig: Ja Nej
Spiselig: Ja Nej
Beskæringsvenlig: Ja Nej
Bivenlig: Ja Nej
Vindtolerance: Fuldt hårdfør
Frosttolerance: Fuldt hårdfør
Salttolerance: Fuldt hårdfør